İran rejimi Irak konusunda ABD'ye işbirliği önerdi

İran rejimi Irak konusunda ABD'ye işbirliği önerdi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele etmek için Washington ile işbirliği öngörmeye hazır olduklarını söyledi. Ruhani, Bağdat hükümetinin talep etmesi halinde yardım edeceklerini de bildirdi.

Hasan Ruhani,  Devlet televizyonunda canlı yayınlanan basın toplantısında, "Eğer Amerikalılar Irak ve başka yerlerdeki terörist gruplarla mücadele ederse", ABD ile çalışmayı düşünebileceklerini söyledi.

Ruhani'nin "başka yerler"den kastının Suriye olduğu sanılıyor.  Batılı ülkeler Suriye'de silahlı grupları desteklerken, İran rejimi de Başar El Esad'ın yanında yer alıyor. 

Ruhani, "Terörist gruplarla hem söylemde hem de eylemde mücadele etmeliyiz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı, ülkesinin Irak'taki Şii Nuri El Maliki hükümetine "uluslararası yasalar çerçevesinde" yardım etmeye hazır olduğunu da söylerken, Bağdat'ın henüz Tahran'dan bir yardım talebinin olmadığını belirtti.

Ruhani, "İran, terörist grupların kendi güvenliğini tehdit etmesi halinde topraklarını savunacak" diye ekledi.

İranlı yetkililer son günlerde Bağdat'a askeri yardım önerilerinde bulunurken, ABD'ye de işbirliği teklifi yaptılar.  Bazı kaynaklar İran'ın Irak'a güç gönderdiğini iddia ederken, İran rejimi bunu yalanlıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.