İran nükleer programının 'babası' suikasta kurban gitti: Tahran, İsrail'i sorumlu tuttu

İran nükleer programının 'babası' suikasta kurban gitti: Tahran, İsrail'i sorumlu tuttu

'İran nükleer programının babası' diye nitelenen Muhsin Fahrizade'nin suikasta kurban gittiğini doğrulayan Savunma Bakanlığı, bunun bir 'terör saldırısı' olduğunu belirtti.

ABD ve İsrail'in nükleer bilimcilerine yönelik suikast dalgasına maruz kalan İran'da bu kez nükleer programın başı Tahran yakınlarında öldürüldü.

Rajanews, yarı resmi haber ajansı Fars haber ajansı, İngilizce yayın yapan devlet kanalı Press TV ve İran Radyo Televizyon Kurumu, 'İran nükleer programının babası' diye nitelenen Muhsin Fahrizade'ye Tahran'a bağlı Abser ilçesinde suikast haberini duyurdu.

İsrail'in İran'ın nükleer silah geliştirdiği iddialarına malzeme yaptığı ve ABD'nin yaptırım listesine aldığı Fahrizade'nin suikasta uğradığı ve doktorlar tarafından kurtarılması çabalarının sonuçsuz kaldığı kaydedildi. İranlı sosyal medya kullanıcıları da Telegram'da suikasta sahne olduğu iddia edilen yerden fotoğraf ve video paylaşarak, patlama ve silah sesleri duyduklarını aktardı.

İlkin haberi yalanlayan İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü, ülkenin nükleer sanayinde görevli tüm bilim insanlarının güvende, sağ ve salim olduğunu söyledi. Ama ardından Savunma Bakanlığı'ndan doğrulama geldi. 

Bakanlığın açıklamasında Fahrizade'ye suikastın 'terör saldırısı' olarak değerlendirildiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Bugün öğleden sonra silahlı teröristler Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı'na saldırdı. Korumaları ile teröristler çatışırken, Fahrizade ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Tüm kurtarma çabalarına rağmen hastanede vefat etti."

Muhsin Fahrizade'nin adını İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Mayıs 2018'de İran'ın nükleer silah geliştirdiğine dair temelsiz iddialarda bulunduğu sunumda özellikle vurguladığından, gözler İsrail'e çevrildi.

Netanyahu 2018'de 'Fahrizade, bu ismi unutmayın' demişti

İsrail istihbarat servisi Mossad’ın İran'da çok sayıda belge ele geçirdiği iddiasıyla ilgili sunumda "Fahrizade, bu ismi unutmayın" demiş olan Netanyahu'nun ofisi suikastla ilgili sorular karşısında yorum yapmayı reddetti.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’a göre, Netanyahu, “Size Ortadoğu’da bir hareketlenme olduğunu söylemek istiyorum. Gergin günler bizi bekliyor" suikastla ilgili ifadelerini kullandı.

Yedioth Ahronot'a göre Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, Fahrizade suikastında İsrail’in rolü olduğuna işaret etti. Gazete, daha fazla ayrıntıya yer vermedi.

Maariv Netanyahu’nun "Bu hafta yaptıklarımın tamamını sizlerle paylaşamam" dediğine yer verdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, suikasta İsrail'in rolüne dair ciddi işaretler olduğunu söyledi.

"İsrail'in rolüne dair ciddi belirtiler gösteren bu alçaklık, faillerin çaresizce savaş çığırtkanlığı yaptığını gösteriyor" diyen Zarif, "İran uluslararası toplumu - ve özellikle de AB'yi - utanç verici çifte standartlarına son verip bu devlet terörü eylemini kınamaya çağırıyor" diye ekledi.

Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami de Twitter'da çeşitli açıklamalar yaptı.

İranlı nükleer bilimcilere yönelik suikastların, egemen güçlerin İran'ın modern bilime erişimini engellemeye çalışmasının en açık adım olduğunu dile getiren Selami, Fahrizade suikastından İsrail'i sorumlu tutarak şöyle dedi:

"Siyonistler nükleer bilimcimizi öldürdü, ancak bu adımın karşılığını nerede verdiğimizi kendileri bilir. Biz açıklamıyoruz, fakat onlar biliyor. Geçmişte sahada hiçbir adımı karşılıksız bırakmayacağımızı gösterdik."

İran dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in askeri danışmanı ve eski Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, İsrail'i bu suikastla tam teşekküllü savaş çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.