İran nükleer arşivinin çalındığını resmen kabul etti

İran nükleer arşivinin çalındığını resmen kabul etti

İranlı üst düzey bir yetkili, ülkenin nükleer arşivinin çalındığını kabul ederken, Natanz nükleer tesislerine düzenlenen saldırının sorumlusunun tespit edildiği açıklandı.

İranlı üst düzey bir yetkili, ülkenin nükleer arşivinin çalındığını ilk kez kabul etti. İran’ın Mehr haber ajansına göre, Düzenin Yararını Teşhis Heyeti Sekreteri Muhsin Rizai, ülkenin güvenlik sisteminin büyük ölçüde gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Devrim Muhafızları’nın ilk komutanı olan Rızai, “ülke güvenliği geniş ihlallere açık ve bir yıldan az bir süre içinde (Natanz’da) iki patlama ve bir (Nükleer bilim insanına karşı) suikast olması bunun örneği” dedi.

'DAHA ÖNCE DE ÇALINDI'

Rızai, “Bundan önce de bütün nükleer arşivimizin belgeleri çalındı ve bundan önce de birkaç şüpheli insansız hava aracı geldi ve bazı işler yaptı” diye konuştu. İsrail gizli servisi Mossad İran’ın nükleer arşivini çaldıktan sonra İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bunlara dayanarak İran’ın nükleer silah geliştirmeyi amaçladığını ileri sürmüş, İran bu iddiayı reddetmişti.

Rızai geçen hafta Natanz’da meydana gelen patlamayı ise “prestij bakımından kötü bir olay” diye tanımlayarak, “bunu diplomasideki direncimizi kırmak için yaptılar” dedi.

PATLAMANIN SORUMLUSU TESPİT EDİLDİ

Bu arada İran Natanz’daki patlamanın sorumlusunun tespit edildiğini açıkladı. Mehr ajansının haberine göre, saldırıdan sorumlu olduğu belirtilen Rıza Kerimi’nin (43) olaydan önce ülkeyi terk ettiği bildirildi.

Kerimi hakkında daha önceden Interpol nezdinde arama emri çıkartıldığı da kaydedildi. (Ajans Bizim)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.