İran, Kurdistan Bilim Enstitüsü’nü kapattı

İran, Kurdistan Bilim Enstitüsü’nü kapattı

İran, Kürtçe eğitim veren Roznewbar Kurdistan Bilim Enstitüsü’nün lisansını “Kürt dilinin teşvik edilmesi ve tanınması” gerekçesiyle iptal etti.

Qorveh ve Dehgolan kentlerinde, 6 yıldır Kürtçe eğitim veren Roznewbar Kurdistan Bilim Enstitüsü'nün lisansı iptal edildi. İran Eğitim ve Öğretim Bakanlığı lisans iptaline “Kürt dilinin teşvik edilmesi ve tanınması"nı gerekçe olarak gösterdi. 

Konuya ilişkin video yayımlayan enstitünün kurucuları Cyrus Abbasi ve Farideh Weisi, "Böyle bir eylemin temelsiz, hukuksuz ve adaletsiz olduğunu düşünüyoruz. İran eğitim sistemi, sömürgecilik ve ideolojinin bir karışımıdır. Geçtiğimiz yüzyıl boyuna eğitim yoluyla asimilasyon politikaları yürütülerek, kültürel bir soykırım gerçekleştirildi.  Kurdistan bilim kurumunun kurucuları olarak, ulusal ve toplumsal haklarımızı savunmak ve mevcut zararları azaltmak amacıyla 2017’de Enstitü’yü kurduk. Bilim Enstitüsünü kapatmaya zorlayabilirler, ancak bilgi ve öğrenmenin yolunu hiçbir zaman kesin olarak kapatamayacaklar" tepkisinde bulundu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.