İran heyeti Erbil'de: Yeni bir sınır kapısının açılması gündemde

İran heyeti Erbil'de: Yeni bir sınır kapısının açılması gündemde

İran heyeti, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı ve Erbil Valisi ile bir araya geldi. Urmiye Valisi Mutemedyan, Sidekan’da yeni bir sınır kapısının açılması için anlaşma sağlandığını ve yakın zamanda Sidekan-Kelaşin sınır kapısının açılacağını kaydetti.

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Muhammed Mir Ahmedi ve Urmiye Valisi Muhammed Sadık Mutemedyan’dan oluşan bir üst düzey İran heyeti bugün başkent Erbil’de İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Erbil Valisi Omed Xoşnaw ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Erbil Valisi Omed Xoşnaw ve  Urmiye Valisi Muhammed Sadık Mutemedyan ortak basın açıklaması düzenledi.

Ortak açıklamada İmam Hüseyin’in Kırkı için düzenlenen Erbain Törenlerine katılmak isteyen İrnlı hacı adaylarının Kürdistan Bölgesi kapılarından ülkeye girişinin ele alındığı belirtildi. Bu yıl Hacı Omeran ve Başmaxsınır kapılarından yarım milyon hacı adayının Erbain Törenine katılmak üzer giriş yapacağı bildirildi.

Erbil Valisi Omed Xoşnaw, hacı adaylarının ülkeye girişi için özel ekipler oluşturulduğunu, sınır kapısından Kürdistan Bölgesi’nin son kontrol noktası olan Şerawa'yana kadar bu ekiplerin hacı adaylarının yerlerine ulaşmasını kolaylaştırmaya çalışacağını söyledi.

İçişleri Bakanlığı, Erbain Törenleri için 12 özel komite oluşturmuştu.

Erbil Valisi, İran heyeti ile yapılan görüşmede Sidekan-Kelaşin arası bir sınır kapsının açılmasının da gündeme geldiğini belirterek, "Urmiye Valiliği ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde, bu sınır kapısının vatandaşların hizmetine girmesi için yapılan hazırlıkları değerlendirdik” dedi.

Her iki ülkenin yeni bir sınır kapısı açılması konusunda varılan anlaşmaya bağlı olduğunu belirten Xoşnaw, geçtiğimiz yıl İran ile Kürdistan Bölgesi arasında en fazla ticaret yoğunluğunun olduğu kapının Hacı Omeran Sınır Kapısı olduğunu kaydetti.

Urmiye Valisi Muhammed Sadık Mutemedyan ise hacıların gelişi için hazırlık yapan Erbil valisi ve Kürdistan Bölgesi Hükümetine teşekkür ederek, "Son iki yıldır anlaşmalarımızın büyük kısmı, özellikle ekonomik alanda ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor" dedi.

Geçen yıl Hacı Omeran Sınır Kapısından yaklaşık 70 bin kişinin Kerbela'yı ve Irak'ın kutsal şehirlerini ziyaret ettiği belirten Urmiye Valisi, bunun Kürdistan Bölgesi ile İran ilişkilerinde başarılı bir deneyim olarak değerlendirdi.

Mutemedyan, Temirçin-Haci Omeran Sınır Kapısı’nın ziyaretçiler için uygun olduğunu ve son bir yıl içinde İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin 1 milyar doları aştığını ifade etti..

Urmiye Valisi Muhammed Sadık Mutemedyan, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile yapılan anlaşmanın bir kısmının yeni bir sınır kapısının açılması olduğunu ve yakın gelecekte son aşamaya gelen Sidekan-Kelaşin sınır kapısının açılacağını söyledi.

23 Temmuz’da İran’ı ziyaret eden Erbil Valisi Omed Xoşnaw başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi heyeti,
20 maddeden oluşan ticaret hacminin arttırılması, turizm ve ekonomik işbirliğin arttırılması alanlarında anlaşmalar imzalandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.