İran, gazeteci Nazila Marufiyan'ı serbest bıraktı

İran, gazeteci Nazila Marufiyan'ı serbest bıraktı

Nazila Marufiyan 36 gün tutuklu kaldığı Evin Hapishanesi'nden 300 milyon riyal (yaklaşık 190 bin TL) kefaletle tahliye edildi.

İran, ahlak polisinin öldürdüğü Jîna Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yaptığı için ikinci kez tutukladığı gazeteci Nazila Marufiyan'ı serbest bıraktı.

Evin Cezaevi’ndeki 36 günlük tutukluluk sürecinin ardından Marufiyan, 300 milyon riyal (yaklaşık 190 bin TL) kefaletle tahliye edildi.

Marufiyan serbest bırakılmasının ardından "Tüm sevgililere merhaba. Bunca zaman ailem ve arkadaşlarımın yanında olan herkese teşekkür ediyor, ellerinden öpüyorum. 2009'da okuduğum kitaplardan birindeki cümle şuydu: 'Sen en iyisine layıksın, bu yüzden köleliği kabul etme" diye yazdı.

Ne olmuştu?

Marufiyan, Rouydad24 isimli haber sitesi için çalışıyordu. 19 Ekim 2022’de Amjad Amini ile yaptığı ‘Yalan söylüyorlar’ başlıklı bir röportajı yayınladı.

Röportajı bir süre sonra yayından kaldırdı. 30 Ekim 2022’de Evin Cezaevi'ndeki Emniyet Savcılığı'nın talimatıyla tutuklandı.

23 yaşındaki gazeteci 9 Ocak'ta kefaletle serbest bırakıldı. Tahran Devrim Mahkemesi'nin 26'ncı Şubesi tarafından "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "kamuoyunu galeyana getirmek için yalan haber yayınlama" suçlamasıyla yargılanıp 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ceza ertelendi. 5 yıl da yurt dışı yasağı konuldu.

9 Temmuz’da ifade için Evin Savcılığı’na çağrıldı ve ikinci kez tutuklandı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.