İran Devrim Muhafızları yeni 'füze kenti'ni tanıttı

İran Devrim Muhafızları yeni 'füze kenti'ni tanıttı

İran Devrim Muhafızları, yeni bir 'yeraltı füze kenti'nin görüntülerini kamuoyuyla paylaştı. Yeri açıklanmayan 'füze kenti'nde füzelerin tutulduğu belirtildi.

İran Devrim Muhafızları, yeni bir yeraltı 'füze kenti' kurduklarını duyurdu. Yeri açıklanmayan 'füze kenti'nin görüntüleri, devlet televizyonunda yayınlandı. Haberde, söz konusu noktada cruise ve balistik füzelerin yanı sıra elektronik savaş ekipmanlarının tutulduğu, Devrim Muhafızları'nın donanma biriminin 'düşman sinyallerini' bu yolla alabildiği belirtildi. 

ZARİF'TEN BIDEN'A: SEÇİM SÜRECİNE GİRİLMEDEN HAREKETE GEÇİN

Devrim Muhafızları'nın 'füze kenti' açıklamasından kısa süre önceyse, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif nükleer anlaşmanın canlandırılması için ABD'de Joe Biden yönetimine 'acele etme' çağrısı yaptı. Zarif, İran'da cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başlaması halinde, nükleer anlaşma konusunda bu yılın sonlarına dek herhangi bir ilerleme kaydedilmesinin zor olacağını söyledi. Zarif, Biden'ın selefi Donald Trump'ın tek taraflı olarak çekildiği anlaşmaya dönme vaadini hayata geçirmek için önce yaptırımları kaldırması şartını da yineledi.

'İKİ TARAF DA TAVİZ VERECEK'

Trump anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'a yaptırımları da yeniden devreye sokmuş, Tahran yönetimi de buna karşılık olarak nükleer anlaşma kapsamında uranyum zenginleştirme oranıyla ilgili kabul ettiği sınırlamaları aşamalı olarak geçmeye başladığını açıklamıştı. Gelinen noktada her iki taraf da diğerinin geri adım atmasını isterken, Paris'teki Avrupa Politika Merkezi isimli düşünce kuruluşunda konuşan Zarif bu konuda şu ifadeleri kullandı: "Avrupalılar taviz vermeye alışkın. İran ve ABD değil. Amerikalılar dayatmaya ve biz de direnmeye alışkınız. Ve şimdi, her ikimizin de taviz verme kararı alıp nükleer anlaşmaya mı döneceğimize, yoksa yeniden kendi yollarımıza mı gideceğimize karar verme zamanı."

'ZAMAN KISITLAMASI VAR'

Biden yönetiminin İran'ı müzakere masasına gelmeye zorlamak için azami baskı yapma yönündeki Trump dönemi politikalarını değiştirmediğini vurgulayan Zarif, ülkesinde 18 Haziran'da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çekti: "Bir zaman kısıtlaması var ve biz seçim sürecine girdiğimizde, hükümet topal ördek haline gelecek ve herhangi bir ciddi adım atmamız mümkün olmayacak. Ve neredeyse altı aylık bir bekleme süreci olacak."

İranlı bakan, "ABD'ye hızlı hareket etmelerini tavsiye ederiz ve hızlı hareket etmek çekingen davranmamalarını ama almaları gereken önlemleri almalarını gerektirir" ifadelerini kullandı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.