İran cezaevlerinde 6 ayda en az 20 tutuklu yaşamını yitirdi

İran cezaevlerinde 6 ayda en az 20 tutuklu yaşamını yitirdi

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün açıkladığı rapora göre, 2023'ün ilk 6 ayında İran hapishanelerinde en az 20 tutuklu yaşamını yitirdi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin cezaevleri ölüm raporunu yayınladı. Rapora göre en az 20 tutuklu cezaevlerinde hayatını kaybetti. Tutukluların ölümlerine ilişkin bilgilerin de yer aldığı rapora göre, en az 4 tutuklu hükümet görevlilerinin işkencesi sonucu, 7 tutuklu hastaneye nakillerinin yapılmaması, 3 tutuklu zehirlenme nedeniyle hayatını kaybederken, 4 tutuklunun ise gardiyanlarla çıkan kavgalarda hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.

SİYASİ TUTUKLULAR İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda son 3 ayda Bukan, Zahedan ve Gachsaran şehirlerinde Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından başlayan eylemlerde tutuklanan 3 tutuklunun rejim güçleri tarafından işkenceyle öldürüldüğü belirtildi. Raporda, cezaevlerinde hayatını kaybeden tutuklulardan 13’ünün Kürt, 4’ünün ise Beluci olduğu bilgilerine yer verildi.

GİZLİ GÜVENLİKLİ GÖZALTI MERKEZLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ 

Raporda, İran İslam Cumhuriyeti’nin, bağımsız uluslararası insan hakları kurumlarının cezaevlerini ziyaret etmesine engel olduğuna yer verilerek, cezaevlerinin denetime açılması talep edildi. Raporda, “Asıl endişe, Cezaevleri Teşkilatı'nın resmi cezaevi listesine bile kayıtlı olmayan ve ağırlıklı olarak herhangi bir adli veya idari kontrol olmaksızın güvenlik-askeri kurumların denetiminde yönetilen gizli güvenlikli gözaltı merkezleri ve cezaevleri ile ilgilidir” ifadelerine yer verildi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.