Irak'tan 'petrol hattı' açıklaması: Türkiye'den resmi bildirim gelmedi

Irak'tan 'petrol hattı' açıklaması: Türkiye'den resmi bildirim gelmedi

Enerji Bakanı Bayraktar'ın petrol boru hattının 1 hafta içinde yeniden açılacağı yönündeki açıklamasını değerlendiren Irak Petrol Bakanlığı kaynağı konuyla ilgili resmi bildirim almadıklarını söyledi.

 Iraklı iki petrol yetkilisi, Irak'ın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Kerkük'ten petrol ihracatı için kullanılan boru hattının faaliyete başlamaya hazır olup olmadığıyla ilgili Türkiye'den resmi bir bildirim almadığını söyledi.

'RESMİ OLARAK BİLGİLENDİRİLMELİYİZ'

Reuters'ın haberine göre, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın pazartesi günü yaptığı,  ham petrol boru hattının hazır olduğuna ilişkin açıklamasının ardından, isminin açıklanmaması şartıyla konuşan Iraklı Petrol Bakanlığı üst düzey yetkilisi, "Biz Petrol Bakanlığı olarak boru hattının durumu hakkında son gelişmelere ilişkin olarak Türk tarafı tarafından resmi olarak bilgilendirilmeliyiz" dedi.

'SADECE MEDYADA DUYDUK'

Bakanlık yetkilisi, Albayrak'ın açıklamasını 'sadece medyada duyduklarını' söylerken, Reuters'a konuşan ikinci bir enerji danışmanı da Irak'ın 'sürüncemedeki mali ve teknik konular' hakkında görüşmeler için de beklediğini belirtti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 6 Şubat Maraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nı bu hafta içinde faaliyete geçireceklerini bildirmişti.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) çıkardığı petrolü Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı üzerinden ithal etmesinin iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak 2014 yılında tahkim davası açmıştı. Irak'ın 25 Mart 2023 tarihinde Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanmasının ardından, IKBY’den Türkiye’ye gelen günlük 450 bin varillik petrol ihracatı durmuştu.

Tahkim mahkemesinin ayrıca Türkiye'nin Irak yönetimine 1,4 milyar dolar ödemesine karar verdiği aktarılmıştı. Ancak Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tek taraflı bir tazminat ödemesinin gerçekleşmeyeceğini, iki tarafın da kabul edilen ve reddedilen talepleri olduğunu, iki tarafın da tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.

Bağdat ile Erbil yönetimleri, nisan ayının başında Türkiye üzerinden petrol ihracatına devam edilmesi için anlaşmaya varmıştı ancak boru hattından petrol akışı henüz sağlanmadı. IKBY'den yapılan açıklamada, Türkiye'ye petrol ihracatının müzakerelerin tıkanması yüzünden hala başlamadığı bildirilmişti. IKBY Dış İlişkiler Sözcüsü Lawk Ghafuri, “Petrol akışıyla ilgili ilgili her şey artık Bağdat ve Ankara’nın elinde, her iki taraf da petrol akışını yeniden başlatmak için bir anlaşmaya varmalı” demişti. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.