Irak'ta hükümet çalınan 2,5 milyar doların bir kısmının iadesini sağladı

Irak'ta hükümet çalınan 2,5 milyar doların bir kısmının iadesini sağladı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, iadesi sağlanan 124 milyon 600 bin dolarla basının karşısına çıktı.

Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, daha önce devlet bankasından çalınan  2,5 milyar doların bir 124 milyon 600 bin ( 182,7 milyar Irak dinarı) dolarının kurtarıldığını duyurdu ve tam miktarın "iki hafta içinde geri kazanılacağını" söyledi.

Suudani,  27 Kasım 2022 Pazar günü bu akşam düzenlediği ve geri kazanılan fonların bir kısmını kamuoyu önünde gözden geçirdiği bir basın toplantısı sırasında geldi.

Sudani, şu an cezaevinde bulunan Nur Zuhayr'in çaldığı tüm paraları iade etmesi için mahkemece kefaletle serbest bırakılacağını, bu kişinin paraların tümünü iade edene kadar güvenlik güçlerinin gözetiminde kalacağını kaydetti.

Soruşturmaların "bu suça fiilen karışan hiç kimseyi dışlamayacağını" sözlerine ekleyen Irak Başbakanı "Sanıkların geri kalanı izlenip takip ediliyor ve çalınan tüm paranın geri alınması için çalışmalar yapılıyor" dedi.

Başbakan, "Vergi Dairesi ve diğer denetleyici ve sorumlu taraflar içinde tröst hırsızlığı sürecini kolaylaştıran organlar var" dedi ve "soruşturma komisyonunun emanet fonlarına el konulmasını kolaylaştırarak ihlalleri ve temerrütleri gösterdiğine" işaret etti. 

Irak'ta 16 Ekim'de Genel Vergi Dairesi'ne ait 2,5 milyar dolarlık mevduatın bir devlet bankasından çalındığı iddia edilmişti. Maliye Bakanlığı, iddialara ilişkin inceleme başlatılması için Şeffaflık Kurumuna resmi yazı göndermişti.

Şeffaflık Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, konu hakkında inceleme başlatıldığı ve meselenin yargıya taşındığı bildirilmişti.

İçişleri Bakanı Osman Ganimi, 26 Ekim'de yaptığı açıklamada, olayın zanlılardan Nur Zuheyr'in özel bir uçakla yurt dışına kaçmak isterken havalimanında özel olarak görevlendirilen bir güç tarafından yakalanarak tutuklandığını belirtmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.