Irak’ta Acil Durum Kriz Ekibi kuruluyor

Irak’ta Acil Durum Kriz Ekibi kuruluyor

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, gelişmelerin üzüntü verici olduğunu ve herkesin sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Irak’ın Nasiriye vilayetinde göstericilerle Şii lider Mukteda es-Sadr yanlıları arasındaki çatışmada ölü sayısının artmasıyla ilgili konuşan Başbakan Mustafa Kazimi, gelişmelerin üzüntü verici olduğunu ve herkesin sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Kazimi bu sabah düzenlediği basın toplantısında, kanunu uygulama, devlet değerlerini pekiştirme, ülke insanları arasında gerilimi tırmandıracak devlet ve kurumlarını tehdit edecek her şeyi engelleme konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Irak Başbakanı, barışçıl protestocular, devlet kurumları ve özel mülkiyetleri korumanın yanı sıra kaosa yol açacak tüm eylemlerin önünü kesmek için hükümette ‘Acil Durum Kriz Ekibi’ kurulacağını bildirdi.

Kazimi şunları söyledi:

“Barışçıl göstericileri koruyacak ve onları provokatörlerden ayıracak şekilde yasayı uygulamanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Son zamanlarda Zikar’da meydana gelen talihsiz olaylar, her seviyede sorumlu bir duruş gerektiriyor. Barışçıl göstericileri, devlet kurumlarını ve özel mülkiyeti korumak, fitneye yol açacak ve barışçıl protestocuları devletle karşı karşıya getirecek tüm eylemlerin önünü kesmek için idari, mali ve güvenlik yetkileri verilecek şekilde merkezi hükümette Acil Durum Kriz Ekibi adıyla üst düzey bir komite oluşturmaya karar verdik.”

Kazimi, bilinçli halkı ve gençleri ülkeyi kendilerine yakışır bir Irak olarak inşa etme çabalarını birleştirmeye de çağırdı.

OLAYLI GÖSTERİLER

Cuma günü Şii lider Mukteda es-Sadr'ın başkent Bağdat başta olmak üzere diğer kentlerde düzenlediği ortak cuma namazından sonra Nasiriye kentinde Sadr destekçileri kent merkezindeki el-Hububi Meydanı'nda hükümet karşıtı protestocuların çadırlarını yakmış, olayların giderek alevlenmesiyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yaşanan şiddet olaylarında 7 kişi hayatını kaybetmiş, 70 kişi de yaralanmıştı.

Nasiriye’nin ardından Vasıt kentinde de hükümet karşıtı protestolarda şiddet olayları yaşandı. Kent merkezindeki protestocuların çadırlarının güvenlik güçleri tarafından kaldırılmasıyla başlayan olaylarda 2 protestocu hayatını kaybetti.

Güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak için havaya ateş açarken, protestocular taşla karşılık verdi. Protestocular ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların artması üzerine kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen çatışmalar devam etti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.