Irak, yılda 400 bin dönüm tarım arazisini kaybediyor

Irak, yılda 400 bin dönüm tarım arazisini kaybediyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, iklim krizi nedeniyle Irak'ın yılda yaklaşık 400 bin dönüm tarım arazisini kaybettiğini açıkladı.

Irak, sürekli yönetim zorlukları, demografik baskılar ve ekolojik tahribat gibi birbirini kesen çoklu krizleri en yakıcı yaşayan ülkelerden.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) Irak'taki Temsilcisi Auke Lootsma, Irak'ın yerel gazetelerinden Es-Sabah'a yaptığı açıklamada, ülkedeki sıcaklığın, küresel rekor sıcaklık artışından 2-7 kat daha hızlı artması nedeniyle iklim krizine karşı en savunmasız ülkeler arasında beşinci sırada yer aldığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Irak'ın iklim krizi nedeniyle yılda yaklaşık 400 bin dönüm tarım arazisini kaybettiğini belirten Lootsmai, bataklıkların kuruması, arazi bozulması ve çölleşme gibi iklim krizinin Irak'ı Orta Doğu'da kum ve toz fırtınalarından en çok etkilenen ülkelerden biri haline getirdiğini belirtti.

20 yılda yüzde 4 çölleşme

Irak'ta 2020-2021 dönemindeki yağışlı mevsimin 40 yılın en kurak ikinci mevsimi olduğunu ifade eden Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi, Irak hükümetinin uluslararası toplumla iş birliği içinde iklim kriziyle mücadele etme, zorluklarıyla yüzleşme ve etkileriyle başa çıkma kapasitesini geliştirmek için çaba sarf ettiğini vurguladı.

Iraklı uzmanlar da ülkenin iklim sorunundan en fazla etkilenen devletler arasında olduğunu ve son 20 yılda yüzde 4 çölleştiğini belirtti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.