Irak ve IKBY'den 'Süleymaniye saldırısı' açıklaması: 'Türkiye' iddiası

Irak ve IKBY'den 'Süleymaniye saldırısı' açıklaması: 'Türkiye' iddiası

Irak Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resul, "Türkiye sınırından Irak hava sahasına giren bir drone Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye vilayetine bağlı Erbet ilçesindeki havalimanını bombalamıştır" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki Erbet havalimanına yönelik saldırıya ilişkin Irak ve IKBY'den açıklamalar yapıldı. Üç peşmergenin öldüğü, üç peşmergenin yaralandığı saldırıyla ilgili konuşan IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, ilgili tarafların olayın aydınlatılması için hızla bir soruşturma yürütmesini istedi.

Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, Barzani, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Erbet Havalimanı'ndaki olaydan dolayı üzüntü duyduk. İlgili tarafların bu olayın nedeni ve mahiyeti hakkında kapsamlı bir araştırma yapıp gerçekleri bir an önce ortaya çıkarması gerekmektedir. Kürdistan ve Irak'ın egemenliğinin her türlü ihlalini, Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik ve istikrarını bozan her türlü yasa dışı eylemi kınıyoruz."

'TÜRKİYE SINIRINDAN GİREN DRONE HAVALİMANINI BOMBALADI'

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul da konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye'ye işaret ederek, "Pazartesi günü öğleden sonra saat 17.00’de Türkiye sınırından Irak hava sahasına giren bir drone Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye vilayetine bağlı Erbet ilçesindeki havalimanını bombalamıştır. Bombardımanda Anti Terör üyesi 3 kahraman şehit olmuş ve 3'ü de yaralanmıştır” diye konuştu.

Rûdaw'ın haberine göre, saldırının ‘Irak’ın toprak bütünlüğünün ihlali’ olduğunu dile getiren Yahya Resul, “Saldırı, Irak'ın egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ediyor, bölge ile dünya barışını ve asayişini yok ediyor, tehdit ediyor. Ayrıca uluslararası hukuku, BM sözleşmelerinde belirlenen ilke ve hedefleri hiçe sayıyor" dedi. Resul, "Bu tekrarlanan ihlaller, ülkeler arasındaki iyi komşuluk ilkeleriyle bağdaşmıyor. Irak'ın komşularıyla iyi, dengeli siyasi, ekonomik ve güvenlik ilişkileri kurma çabalarını baltalama tehdidinde bulunuyor. Irak'ın bu ihlallere sınırlama getirme hakkı vardır" ifadelerini kullandı.

BAFIL TALABANİ: KOMPLONUN BİR PARÇASI

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafıl Talabani de saldırının IKBY'yi 'istikrarsızlaştırmayı amaçladığını' söyledi. Talabani Irak hükümetini 'Kürdistan topraklarını korumaya yönelik anayasal ve ulusal görevini' yerine getirmeye çağırdı.

Talabani, açıklamasında saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, “Bu eylem, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın egemenliğinin açık bir şekilde ihlali ve başta Süleymaniye olmak üzere Kürdistan Bölgesi'nin barış ve istikrarını darbelemeyi amaçlayan komplonun bir parçasıdır” dedi. Talabani, bu tehdit ve güvenlik sorunlarına karşı mücadele etmenin ve IKBY'yi düşmanlardan korumanın bölgedeki tüm siyasi partilerin görevi olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de havalimanında bulunan peşmergelerin günlük rutin eğitimleri sırasında silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hedef alındıklarını belirterek bunun 'Irak’ın egemenliğine yönelik yeni bir ihlal olduğunu' belirtti.

Bu tür saldırıların tekrarını önlemek için Irak hükümetinin üstüne düşeni yapması gerektiğini kaydeden Talabani, IKBY'deki ilgili taraflara, tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Kürt halkının bilgisine sunulması için kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Talabani, "Görevi Kürdistan'ın güvenlik ve istikrarını korumak olan ve bölgede terörle mücadelede temel rol oynayan kahraman bir Kürt gücüne bu tür saldırılarda bulunmanın hiçbir haklı gerekçesi yok” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

18 Eylül Pazartesi günü öğleden sonra Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki tarım havalimanında şiddetli bir patlama meydana geldi. Rûdaw’a konuşan Erbet Nahyesi Müdürü Daban Muhammed, havalimanına insansız hava araçları ile saldırı düzenlendiğini söyledi. Saldırı sonucu Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı Terör Mücadele Birimi üyesi üç peşmerge hayatını kaybetti, üç peşmerge de yaralandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.