Irak ile İran arasında anlaşma: Gaz karşılığında ham petrol

Irak ile İran arasında anlaşma: Gaz karşılığında ham petrol

Irak ile İran arasında 11 Temmuz’da imzalanan anlaşmaya göre, Irak, doğal gaz karşılığında İran’a ham petrol gönderecek.

Irak Resmi Ajansı INA’nın aktardığına göre, İran'ın doğalgaz arzı karşılığında Irak, aralarında imzaladıkları bir anlaşma kapsamında ülkeye ham petrol ihraç edecek.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Irak ile İran’ın doğal gaz alışverişi için anlaşma imzaladığı, İran’dan ithal edilecek gaz karşılığında Irak’ın ham petrol ihraç edeceği belirtildi.

Anlaşma, Irak Başbakanlık Ofisi Müdürü İhsan Yasin Awadi ile İran'ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Sadık tarafından imzalandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran'ın Irak'a gaz ihracatını askıya alınmasının ana sebebinin ABD yaptırımları olduğunu, borçla ilgisi olmadığını belirterek Irak'ın İran’a tüm borçlarını ödediğini aktardı.

Sudani, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada ise “İran heyeti ile devam eden görüşmeler neticesinde bir uzlaşıya varıldı. Uzlaşma Bakanlar Kuruluna sevk edildi ve gaz ile ham petrol takasına karar verildi. Biz, İran’a ham petrol vereceğiz onlar da karşılığında bize gaz verecek” ifadelerini kullandı.

Anlaşma, İran'ın Irak'a yaptığı doğal gaz ihracatını, anlaşmadan önce 21 milyon metreküpe düşen enerji santralleri için günde tekrar yaklaşık 45 milyon metreküpe çıkarmayı amaçlıyor.

İthal edilen gazın elektrik üretiminde kullanılacağı ifade edilirken Irak Elektrik Bakanlığı, İran ile yapılan anlaşmanın elektrik durumunu iyileştireceğini ifade etti.

Irak, mevcut durumda 20 bin 800 MW elektrik üretiyor fakat özellikle yaz sezonunda açığı kapatmak için 34 bin ila 35 bin MW elektriğe gereksinim duyuyor.

Öte yandan, Irak Elektrik Bakanlığının İran’ın 11 trilyon dinar borcunu Irak Ticaret Bankası'na yatırdığı ancak ABD yaptırımları nedeniyle Tahran’ın parayı çekemediği belirtildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.