Irak Başbakanı, İran'ın füze saldırısı sonrası Erbil'de: ABD füze savunma desteği sağlayacak

Irak Başbakanı, İran'ın füze saldırısı sonrası Erbil'de: ABD füze savunma desteği sağlayacak

Irak Başbakanı Kazımi, İran'ın füzeli saldırıda bulunduğu Erbil'de IKBY Başkanı Barzani'yle bir araya geldi. IKBY vurulan noktanın "İsrail üssü" iddiasını yalanlarken ABD'den Irak'a destek sözü geldi.

İran Devrim Muhafızları'nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de İsrail üssünü hedef aldığı iddiasıyla dün düzenlediği füze saldırısının yankıları sürüyor. Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi bugün Erbil'de IKBY Başkanı Mesrur Barzani'yle bir araya geldi. ABD'den ise Irak yönetimine "füze savunma desteği sağlama" sözü verildi. Irak Dışişleri Bakanlığı İran'a nota verdiğini açıklarken İran Dışişleri'nden "Irak topraklarını üçüncü taraflara İran'a saldırmaları için kullandırmayın diye defalarca uyarmıştık" tepkisi verildi.

ERBİL'DE KAZIMİ-BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Erbil merkezli yayın Rudaw, Irak Başbakanı Kazımi ile IKBY Başkanı Barzani'nin bir araya geldiğini duyurdu. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısına katıldıktan sonra Erbil'e giden Kazımi, kente ziyareti öncesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Kazımi'nin Blinken ile telefon görüşmesinde "Irak'ın dış hesaplaşma sahnesi haline gelmemesi gerektiği" yönünde görüşlerini paylaştığı aktarıldı.

IKBY Başkanı Barzani de ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile saldırı sonrası telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeyi Twitter hesabından duyuran Barzani, ABD’den IKBY'ye daha fazla yardım edilmesini istedi. Barzani, saldırının "Irak'ın egemenliğinin küstahça ihlali" olduğunu belirterek "Erbil'e yönelik saldırılarda son yıllarda tekrar tekrar kullanılan uydurma sahte anlatılara karşı acilen ihtiyaç olduğunu vurguladım" dedi.

'ABD ÇIKARLARINI KORUMAK İÇİN NE GEREKİRSE YAPACAĞIZ'

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise Irak'ın füze savunma kabiliyetlerini geliştirmesine yardımcı olacaklarını söyledi. Saldırıda ABD tesisinin vurulmadığını ve ABD'lilerin zarar görmediğini belirten Sullivan, "ABD çıkarlarını korumak için ne gerekirse yapacağız. Irak hükümeti ve Irak Kürdistanı hükümetinin kendilerini savunabilmeleri adına füze savunma yetenekleri edinmelerine yardımcı olmak için istişare halindeyiz" diye konuştu.

Washington'ın Tahran'dan gelen tehditler karşısında Bağdat'ı ve bölgedeki hükümetleri desteklediğini söyleyen Sullivan, "İran'ı sorumlu tutması için Irak hükümetini destekleyeceğiz ve İran'dan gelen benzer tehditlere karşı Ortadoğu'daki ortaklarımızı destekleyeceğiz" dedi.
Sullivan, söz konusu saldırının İran'la müzakereleri etkileyip etkilemeyeceğini "önümüzdeki günlerde göreceklerini" ifade ederek "Balistik füzeler ve gelişmiş askeri yeteneklere sahip İran'dan daha tehlikeli olan tek şey, bunların hepsine ve nükleer silaha sahip bir İran'dır" dedi.

İSRAİL YÖNETİMİ SESSİZ KALDI, NETANYAHU NÜKLEER MÜZAKERELERİ HEDEF ALDI

İsrail yönetiminden İran'ın saldırısına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin İran'la nükleer müzakereleri sona erdirme çağrısı yaptı. Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İran, Irak'taki ABD konsolosluğunun olduğu bölgeyi vurdu ve ABD, diğer taraflarla birlikte, Ayetullahlara nükleer bir cephanelik verecek bir nükleer anlaşmayı imzalamak için hareket etmeye devam ediyor. Bu, yalnızca İsrail’i değil aynı zamanda ABD ve tüm dünyayı da tehlikeye sokacak" ifadelerini kullandı.

İKİ ÜLKENİN DIŞİŞLERİNDEN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Irak Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Bağdat Büyükelçisi İreç Mescidi’yi bakanlığa çağırarak nota verdiğini açıklarken Irak Ulusal Güvenlik Konseyi de, Tahran yönetiminden saldırıya ilişkin izahat beklediklerini açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Said Hatipzade ise "Tahran, Irak makamlarını, topraklarını, üçüncü taraflara İran'a yönelik saldırılar için kullandırmaması gerektiği konusunda defalarca uyarmıştı" açıklamasında bulundu. 

IKBY, İRAN'IN İDDİASINI YALANLIYOR

IKBY ise füzelerin ABD’nin Erbil Başkonsololuğu yakınları ile Mele Omer köyü ve çevresine isabet ettiğini savunmuştu. Birleşmiş Milletler (BM) ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) saldırıları araştırması çağrısı yapılan açıklamada, “İsrail’e ait hedeflerin vurulduğu yönündeki iddialar bu çirkin suçun kamufle edilmesi amacını taşıyor. Erbil'e yapılan korkakça saldırı, sivil bölgeleri hedef aldı" denilmişti. İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada ise "Siyonistlerin kötülük merkezi güçlü ve tam isabetli füzelerle hedef alındı" ifadeleri kullanılmıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.