IOM: Akdeniz'de 441 göçmen hayatını kaybetti

IOM: Akdeniz'de 441 göçmen hayatını kaybetti

Uluslararası Göç Örgütü, yılın ilk çeyreğinde Orta Akdeniz'de 441 göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bunun 2017'den beri yılın ilk çeyreğinde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı olduğu duyuruldu.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nden (IOM) yapılan açıklamaya göre, göçmenler için "en tehlikeli geçiş noktalarından birisi" olan Orta Akdeniz'de yaşanan can kayıplarındaki artış devam ediyor.

IOM'un Kayıp Göçmenler Projesi, bu yılın ilk çeyreğinde 441 göçmenin ölümünü belgelerken, bunun "2017'den bu yana yılın ilk çeyreğinde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı" olduğunu açıklandı.

"Hayat kurtarmak, devlet için yasal bir zorunluluk"

İnsani krizin katlanamaz duruma geldiğini söyleyen IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, "2014'ten bu yana bu rotada 20 bin ölüm kayıtlara geçti. Korkarım; bu durum normale dönüştü. Gecikmeler ve devlet kaynaklı arama ve kurtarma çalışmalarındaki gecikmeler insan hayatına mal oluyor. Denizlerde hayat kurtarmak, devletler için yasal bir zorunluluktur. Arama ve kurtarma çalışmalarında, devlet liderliğindeki proaktif çalışmaları görmemiz gerekiyor" dedi.

 

Devletler yardım gemilerini engelliyor

Bu yıl Orta Akdeniz rotasında devletler öncülüğünde gerçekleştirilen 6 kurtarma operasyonunda gecikme yaşanırken, bu gecikmeler en az 127 kişinin ölümüne neden oldu. Son zamanlarda, STK liderliğindeki arama ve kurtarma çalışmaları da önemli ölçüde azaldı. Örgütün raporunda Akdeniz'de göçmenleri kurtarmak için çalışan sivil toplum kuruluşu gemisi Louise Michel'in de aralarında bulunan yardım gemilerinin engellendiği belirtildi.

Geçen hafta sonu 3 bin göçmenin ulaştığı İtalya'ya bu yıl gelen göçmen sayısı, 31 bin 357'ye yükseldi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.