İngiltere’nin yeni kralı: 3’üncü Charles

İngiltere’nin yeni kralı: 3’üncü Charles

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in ölmesinin ardından tahtın yeni sahibi veliahtı Galler Prensi Charles oldu.

Kraliçe Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybetmesiyle 70 yıllık devir kapanmıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Charles’ın Kral tacını takabilmesi için bazı aşamaların geçilmesi gerekiyor.

Prens Charles öncelikle hangi isimle anılmak istediğine karar verdi: Kral 3’üncü Charles. Yalnızca onun değil oğlunun unvanı da değişecek.

Veliaht prens olacak William, babasına ait Galler Prensi unvanını otomatik olarak almıyor. Ancak yine babasına ait Cornwall Dükü unvanını hemen alacak. Eşi Catherine de Cornwall Düşesi unvanını.

Tören nasıl olacak?

İlk 24 saat içinde Charles, Kral ilan edilecek. Bu ilk tören St James’s Sarayı’nda Katılım Konseyi önünde olacak. Bu konseyin üyeleri arasında kıdemli milletvekilleri, bazı üst düzey kamu görevlileriyle Londra Belediye başkanı da yer alıyor.

Bu törene 700’den fazla kişi katılabilir ancak süre darlığı nedeniyle toplanacak konseyin sayıca bunu altında kalması bekleniyor. 1952 yılındaki son konsey yaklaşık 200 kişiyle toplanmıştı. Kral geleneksel olarak bu törene katılmıyor. 

Bu toplantıda Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü açıklanacak ve yeni hükümdarın ilanı sesli olarak okunacak. Bu ilanda kullanılan ifadelerde değişiklikler olabiliyor ama geleneksel olarak dualar ve bağlılık ifadelerinden oluşuyor. Giden hükümdar anılırken yerini alana bağlılık dile getiriliyor.

Bu ilan daha sonra başbakan ve Canterbury başpiskoposusunun da bulunduğu bazı üst düzey kişiler tarafından imzalanıyor. 

Kral’ın ilk beyannamesi

Katılım Konseyi geleneksel olarak bir gün içinde yeniden, bu kez kralın da katılımıyla toplanıyor.

İngiltere’de kral ya da kraliçe devletin de başı konumunda bulunuyor. Ancak örneğin ABD’de başkanlığın değişiminde olduğu gibi bir yemin töreniyle göreve başlamıyor. Bunun yerine yeni kral tarafından, geçmişi 18. yüzyıla giden bir beyanname okunacak.

Trompetçilerin seremonisi sonrası Charles’ın kral olduğu halka ilan edilecek. Bu anons St James’s Sarayı’ndaki balkondan, bu iş için görevli kişi tarafından yapılacak.

Bu görevli, “Tanrı Kralı korusun” diye bağıracak ve 1952 yılından bu yana ilk kez İngiltere ulusal marşı “Tanrı Kralı korusun” sözleriyle söylenecek.

Hyde Park’ta, Londra Kulesi’nde ve kraliyet gemilerinden kutlama amaçlı olarak tüfek ve top atışı yapılacak, Charles’ın kral olduğu Edinburgh (İskoçya), Cardiff (Galler) ve Belfast’ta (Kuzey İrlanda) da ilan edilecek.

Taç giyme töreni

Sürecin sembolik olarak en önemli aşaması Charles’ın tacı giydiği tören olacak. Gerekli hazırlık nedeniyle bunun Charles’ın kral olarak ilan edilmesinin hemen sonrasında olması beklenmiyor. Kraliçe Elizabeth Şubat 1952’de tahta çıktı ama Haziran 1953’te taç giydi.

Son 900 yıldır taç giyme törenleri Westminster Kilisesi’nde düzenleniyor. 1’inci William orada taç giyen ilk hükümdardı, Charles ise 40’uncı olacak.

Anglikan Kilisesi adetleriyle düzenlenecek dini törende Canterbury Başpiskoposu, Charles’a, yapımı 1661 yılına uzanan kraliyet tacını takacak. 

Bu taç, Londra Kulesi’nde yer alan Kraliyet mücevherlerinin en önemli parçası ve 2 kilo 230 gram ağırlığı nedeniyle de yalnızca tören sırasında takılıyor.

Kraliyet düğünlerinin aksine taç giyme töreni bir devlet etkinliği ve bu nedenle de maliyeti hükümet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de davetli listesine de son noktada hükümeti onay veriyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.