İngiliz bilim insanından iddia: Kafa nakli 2030'a kadar mümkün olabilir

İngiliz bilim insanından iddia: Kafa nakli 2030'a kadar mümkün olabilir

İngiliz beyin cerrahı Bruce Mathew, 2030'a kadar ilk kafa naklinin yapılabileceğini iddia etti.

Bugüne dek 10 bin ameliyat gerçekleştiren İngiliz beyin cerrahı Bruce Mathew, ilk kafa naklinin önümüzdeki on yıl içinde gerçekleştirilebileceğini öne sürdü. Mathew’a göre, kafa nakli değil, aynı zamanda omurilik nakli de 2030 yılına kadar mümkün olabilir.

Kafa nakli üzerinde bugüne dek yapılan araştırmalarda, bilim insanları ve cerrahlar kafayı omurilikten ayırmaya çalışarak nakli gerçekleştirmeye çalışıyordu. Hull Üniversitesi Eğitim Hastanesi’nden Bruce Mathew ise bu fikrin ‘gülünç’ olduğunu, kafa naklinin yapılabilmesi için ameliyatın omurilikle birlikte gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.

‘MODERN TEKNOLOJİYLE HER ŞEY MÜMKÜN’

Mathew, sinir cerrahisi, robotik bilimi ve kök hücre nakillerindeki ilerlemelerin kafa naklini 2030’a kadar mümkün kılabileceğini iddia etti. Bu nakil yöntemini bir bilim kurgu romanı üzerinde çalışırken düşündüğünü anlatan Mathew, “Başlangıçta niyetimiz sadece bu fikir üzerine beyin fırtınası yapmaktı ve oldukça aptalca görünüyordu ama sonra fark ettim ki, aslında değil” dedi.

63 yaşındaki İngiliz doktor, “Omuriliği tek parça halinde tutma düşüncesi her zaman göz korkutucuydu ancak şimdi modern teknolojiyle birçok şeyi yapabilirsiniz. Şu anda, bir veya iki siniri bağlayabilirsiniz ancak robotik ve yapay zeka ile yakında 200 siniri bağlayabilir duruma geleceğiz. Dura (omuriliğin koruyucu zarı) içinde bir delik açmadan sağlam bir şekilde çıkarılması çok zor. Ancak ilerlemeler ve atılımlarla, önümüzdeki 10 yıl içinde bu mümkün olabilir” diye konuştu.

‘BİR İNSAN BAŞKA BİR İNSANA MONTE EDİLECEK’

Mathew’un kafa ve omuriliği birbirinden ayırmadan yapılması gerektiğini söylediği bu yöntem, İngiliz basını tarafından ‘bir insanın bilincini alıp bir başka insana monte etmek’ olarak yorumlandı. Beraberinde etik tartışmalar getirmesi beklenen bu yöntem, gerçekleştirilebilmesi halinde, omurga yaralanmalarından çok dejeneratif kas hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.