İlk kez yayınlanan şiir

İlk kez yayınlanan şiir

Sözcükler dergisi, Nazım Hikmet'in 1938'de tekifhaneden yazıp Piraye'ye yolladığı tahmin edilen şiiri "Dört Güvercin"i yayınladı.

İki aylık edebiyat dergisi Sözcükler, yeni sayısında Nazım Hikmet'in yayımlanmamış bir şiirini okura sunuyor. Nazım Hikmet'in ilk kez yayımlanan "Dört Güvercin" adlı şiiri, Yeşim ve Kenan Bengü'de bulunan Piraye Koleksiyonu arasında bulunmuş. Hikmet'in, şiiri 1938 yılında tutuklu kaldığı İstanbul Tevkifhanesi'nde yazdığı ve kopyasını almadan Piraye'ye yolladığı tahmin ediliyor. Dergi, şiiri Nazım Hikmet'in elinden çıktığı gibi, iki sayfalık el yazısı haliyle 'aynen' yayımladı.

"Dört Güvercin" şöyle:

Geldi dört güvercin/suda yıkanmak için./Su mapushane yalağındaydı/ve güneş/güvercinlerin/gözünde, kanadında, kırmızı ayağındaydı.

girdi dört güvercin/yıkanmak için/ suyun içine./ve kederli toprakta dört insan/baktı dört güvercine.

güvercinler hep beraber/güneşi taşıyıp kırmızı ayaklarında uçabilirler/durdurmaz onları demir ve duvar/güvercinlerin yumuşak kanatları var./Ve kanatlar/şimdi burda, şimdi damın üzerinde./insanların kanatları yok/insanların kanatları yüreklerinde.

Dört güvercin/güneşe varmak için/ yıkandı, uçtu sudan.

Piraye'den kalanlar arasında Nazım Hikmet'in başlayıp yarıda bıraktığı daha önce bilinmeyen üç ayrı roman çalışması da bulundu.

Bia

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.