İlk 3 madde olduğu haliyle komisyondan geçti

İlk 3 madde olduğu haliyle komisyondan geçti

İlk gün gergin başlayan ve yer yer gergin devam eden "Çerçeve Yasa" tasarısına ilişkin görüşmelerde tasarının ilk 3 maddesi kabul edildi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan diyalog sürecinin müzakereye evrilmesine olanak sağlaması beklenen "Çerçeve yasa" tasarısının İçişleri Bakanlığındaki görüşmelerinde konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eve dönüşlerin takvimlendirileceğini ve yeni yasaların gündeme geleceğini söyledi. HDP'nin tasarıyı genişletmeye yönelik verdiği tüm önergeler ise red edildi.

İlk gün gergin başlayan ve yer yer gergin devam eden "Çerçeve Yasa" tasarısına ilişkin görüşmelerde tasarının ilk 3 maddesi kabul edildi. Dün yürütülen tartışmalarda, tasarıdaki "Bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz" ifadesini eleştiren MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Atalay'a yönelik "Örneğin diyebilir misiniz, 'Bu MHP'liler çok oldu, sıkın ayaklarına bunların' diye. Hukuki, idari ve cezai sorumluluk doğmaz. Çözüm sürecine karşıyız diye bunları diyebilirsiniz" sözlerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tasarıyla ilgili "seçim rüşveti" şeklinde değerlendirmelere "Biz partimizin Genel Başkanını aday göstermişiz. Rüşvet bunun neresinde?" sözleriyle tepki gösterdi. CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler, HDP'nin verdiği değişiklik önergesinde müzakerelerin yerli ya da yabancı heyetler tarafından takip edilmesine olanak sağlanmasının istendiğini belirterek, "Benim iç sorunumu yabancı temsilcilerin bulunduğu heyetlere çözdürmeye çalışan bir taraf var. O zaman bizim elimizdeki metnin şeffaf olmadığını söyleyebilirim" diye konuştu.

'Bu çerçeve yasa yeni yasalar gelecek'

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin yeterince bilgilendirmede bulunduklarını belirterek bu yönlü eleştirileri kabul etmedi. Atalay, kendilerine yönelik eleştirileri "ön yargılı ve komik bulduğunu" da belirterek şöyle devam etti:

"Çözüm sürecinin hedefini biz anlattık. Bu sürecin hedefi, silahların bırakılması, şiddetin bitmesi ve eve dönüşün sağlanması. Başka bir hedefi yok bunun. 'Bunu nasıl yapacaksınız?' Zaten bunu çalışıyoruz işte. Bakanlar Kuruluna bunun yetkisini veriyoruz. Bunların bir kısmı tekrar yasa olarak size gelecek. Bu bir çerçeve yasa. Burada hiç karmaşık bir şey yok.Ayrıca deniliyor ki 'Başbakanın İmralı ile görüşmesi...' Yani şimdi soru mu bu? Bu soruysa ben buna nasıl cevap vereceğim. Bunu kaç defa açıkladık. Böyle bir şey burada nasıl söylenebiliyor, hayret ediyorum. Sayın Başbakanımızın bir görüşmesi olmamıştır. MİT Müsteşarımız ve MİT mensupları görüşür İmralı ile. Biz siyaset kesimi ile görüşürüz. Bu, böyle yürür."

'Eve dönüşleri takvimlendireceğiz'

Eve dönüşlerin nasıl olacağı konusuna da değinen Atalay, tasarının zaten bu konunun çalışılması görevini verdiğini anlatan Atalay, "O bir yasa tasarı olarak yarın huzurunuza gelecek. Eve dönüşün nasıl olacağını biz şimdi çalışacağız. Bir yol haritası hazırlıyoruz. O yol haritasında her şey zamanlı olacak. 'Şu tarihe kadar şu' şeklinde. Biz de onun gereğini yapacağız. Bu yol haritasının gerçekleşmesi için yasaysa yasa, başka çalışmalarsa başka çalışma. Bunlar şimdiden sonra yapılacak çalışmalar. Biz bunları anlatıyoruz ama siz bunlara inanıp inanmamakta özgürsünüz. Başka ne diyebilirim ben?" diye konuştu.

Diyalog sürecine yönelik toplumun desteğine de dikkat çeken Atalay, bu konudaki görüşünü, "Yüzde 50'nin üzerinde onay almayan tasarrufları biz yürütmeyiz" sözleriyle dile getirdi. Atalay, "Çözüm süreci şu anda çok yüksek bir onay alıyor. İnsanlar umut içinde, bundan kurtulmak istiyor" şeklinde konuştu.

Yapılan görüşmelerden sonra aşağıdaki ilk 3 madde komisyonda kabul edildi.

" Madde 1) Bu kanun amacı terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Madde 2) Hükümet, çözüm süreci kapsamında aşağıdaki hususlarda gerekli çalışmaları yürütür.

a) Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirler.

b) Gerekli görülmesi halinde, yurtiçinde ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirir.

c) Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alır.

ç) Bu kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirmesini sağlar.

d)Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izler ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlar

e) Gerekli mevzuat çalışmalarını yapar

Yetki ve sekreterya

Madde 3 1) Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkilidir.

2) Çözüm sürecinde kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülür.

HDP'nin önerileri kabul edilmedi

Bu konuda HDP'nin Kamu Düzeni ve Güvenliği Müşteşarlığının adının "Toplumsal Barış ve Müzakere Bakanlığı" şeklinde değiştirilmesi, "karşılıklı silahsızlandırma" hükmünün tasarıya konulması, koruculuk sisteminin kaldırılması, müzakerelerin yerli ya da yabancı heyetlerin de takip edebileceğine ilişkin önergeler verdi. Verilen önergeler AKP'nin oyları ile kabul edilmez iken tasarının ilk 3 maddesi Bakanlar Kurulundan geldiği haliyle kabul edildi.

Tasarının görüşmelerine bugün saat 14.00'de devam edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum