İki ilçede Newroz kutlamaları yasaklandı

İki ilçede Newroz kutlamaları yasaklandı

Derik’teki Newroz kutlaması için yapılan başvuruya aynı zamanda belediye kayyumu olan Kaymakam Hakan Kafkas, belediyenin bir programı olduğunu ve ikinci bir kutlamaya gerek duyulmadığını belirtti.

Mardin’in Derik ilçesinde, HDP İlçe Başkanlığı’nın 18 Mart tarihi için yaptığı Newroz kutlama başvurusuna kaymakamlık, kutlamanın belediye tarafından yapılacağını belirterek, ikinci bir kutlamaya gerek duyulmadığı gerekçesiyle izin vermedi. Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yapılan kutlama başvurusu ise kamu güvenliği gerekçesiyle reddedildi.

DHA’nın haberine göre, aynı zamanda belediye başkan vekilliği de yapan ilçe Kaymakamı Hakan Kafkas imzalı HDP’ye gönderilen yazıda, OHAL kanununun ilgili madde ve fıkralarına atıfta bulunarak, “Milli güvenlik kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması, suç işlemenin önlenmesi, temel özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayiş korunması amacı ve ayrıca Nevruz Bayramı daha coşkulu bir şekilde kutlanması için belediye başkanlığınca 12.03.2018 tarih ve 605 sayılı yazıları ile Kaymakamlığımıza yapılan Nevruz Bayramı talebi üzerine, bütün kurumların katılımının sağlanacağını, ilçemizde bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra vatandaş kitlesinin de katılımı ile Nevruz Bayramı’nın amacı doğrultusunda büyük coşku ve görkemli bir şekilde kutlamanın yapılması tertiplenmiştir. Bundan dolayı ikinci bir kutlamaya gerek duyulmadığı; ilçemizde sağlanmış olan güven ve huzurun bozulmaması için Kaymakamlığımıza sunmuş olduğunuz 05.03.2018 tarihli Nevruz Bayramı kutlaması talebiniz incelenmiş olup, söz konusu talebiniz uygun görülmemiştir” denildi.

Resmi kutlama dışında başka bir kutlamaya izin verilmeyeceği ifade edilen metinde dikkat çeken bir diğer önemli nokta, Kürtçe bir harf olan “w” harfi ile “Newruz Bayramı” yazılması oldu.

Öte yandan Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yapılan kutlama başvurusu da reddedildi. Ergani Kaymakamlığı’nın başvuruya verdiği yanıtta, “milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” gerekçeleriyle, kutlamaya izin verilmediği belirtildi.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.