IKBY ve İran arasında yeni sınır kapısı

IKBY ve İran arasında yeni sınır kapısı

Erbil ve Urmiye valileri, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Rojhılat arasında yeni bir sınır kapısı açılmasını da öngören 20 maddelik bir anlaşma imzaladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve İran heyetleri, Erbil'deki Haci Omeran kasabasında bir araya gelerek Kêleşin Sınır Kapısı’nın açılması konusunda anlaşmaya vardı.

Erbil ve Urmiye valileri, iki bölge arasındaki ticari ilişkilerin ilerletilmesi ve turizmin geliştirilmesini içeren 20 maddelik bir anlaşmaya vardı. Buna göre, IKBY ile Rojhılat (Doğu Kürdistan) arasında yeni bir kapının da açılacağı bildirildi.

Urmiye Valisi Muhammed Sadik Muitemidyan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi ile aramızda müzakere ettiğimiz en önemli husus İran ile Kürdistan Bölgesi arasında yeni bir sınır kapısının açılmasıydı. Sidekan’da açılacak Kêleşin sınır kapısının kısa sürede açılması konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı.

Erbil Valisi Omid Xoşnav da imzalanan anlaşmaya ilişkin açıklamasında, “İmzaladığımız anlaşma 20 maddeden oluşuyor, daha önceki anlaşmalara güç katacaktır. Daha önce imzaladığımız anlaşmalar, Haci Omeran-Temercin sınır kapısındaki ticarette yüzde 25’lik bir artış sağladı. Her iki taraf da güçlü bir iradeyle hem iş insanlarının ve sanayicilerin hem de yöre halkının karşılaştığı sorunları çözecektir” dedi.

Kêleşin Sınır Kapısı, Soran Bağımsız İdaresi’ne bağlı Sidekan ilçesinde bulunuyor. Soran Bağımsız İdaresi’nden Helgurd Şêx Necib, “Yolları yapmaya başladık. Kapının açılması için gerekenleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Kısa sürede sonuç alacağız” dedi.

IKBY ile İran arasında 7 sınır kapısı bulunuyor. Bunlardan 3’ü resmi, 4’ü ise gayrıresmi durumda. Kapılardan yıllık 4 milyar dolarlık bir gelir elde ediliyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.