İHD’den ifade özgürlüğü talebi

İHD’den ifade özgürlüğü talebi

İnsan Hakları Derneği, “Yaşadığımız sorunların, temel meselelerin çözülmesi için her şeyden önce ifade özgürlüğünün sağlanması, konuşmanın önündeki yasakların kaldırılması gerekiyor” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yaptığı yazılı açıklamada ifade özgürlüğü talebinde bulundu.

Son dönemdeki operasyon ve tutuklamalara dikkat çeken İHD, tam da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’de de Mezopotamya Ajansı editörü, bia çocuk kitaplığı editörü ve yazarı Sedat Yılmaz ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun da tutuklandığını belirtti.

“Hukukla, uygulama arasında büyük fark var”

İHD açıklamasında, ifade özgürlüğü sorunun varlığını koruduğunu ifade etti:

“İfade özgürlüğü açısından özellikle son 5 yıldır hiç yaşamadığımız kadar zorlu bir süreç yaşıyoruz. Oysa Türkiye Anayasası, iç hukuku ve özellikle altına imza attığı uluslararası sözleşmeler, ifade özgürlüğü konusunda önemli düzenlemelere sahip.

Türkiye devleti, hukuk devleti olamadığı için her zaman yazılı hukukla, uygulama arasında büyük farklar söz konusu. Bu nedenle ifade özgürlüğü konusunda çok büyük sorunlar yaşıyoruz.

Sadece gazeteciler değil sosyal medya paylaşımı nedeniyle de toplumun birçok kesiminden insan, gözaltına alınıp tutuklanabiliyor.

Coğrafyamızda yaşadığımız sorunların, temel meselelerin çözülmesi için, her şeyden önce ifade özgürlüğünün sağlanması, konuşmanın önündeki yasakların kaldırılması gerekiyor. Bu nedenle bizler insan hakları savunucuları olarak Birleşmiş Milletler Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, bir kez daha ifade özgürlüğü konusundaki çağrılarımızı tekrarlıyoruz.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.