İHD ve Kayıp Yakınları, Hamza Tutan'ın akıbetini sordu | Yüksekova

İHD ve Kayıp Yakınları, Hamza Tutan'ın akıbetini sordu | Yüksekova

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları 39 yıl önce gözaltına alındıktan sonra öldürülen Hamza Tutan’ın akıbetini sordu.

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 112’inci haftasında Yüksekova ilçesinin Sanat Sokağı’nda bir araya geldi.

Eylemde, kayıpların fotoğraflarının yer aldığı, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” yazılı pankart taşındı. Bu haftaki eylemde, 39 yıl önce 8 Kasım 1985 yılında gözaltına alınarak öldürülen Hamza Tutan’ın akıbeti soruldu.

Açıklamayı yapan İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, haksız bir biçimde katledilenler için barışçıl eylemsellik gerçekleştirdiklerini belirterek, “Gerçekleştirdiğimiz eylemseliğimiz, 2024 yılının Türkiye’sinde annelerimize açılan davalarla sekteye uğratılmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.

hamza-tutan.jpeg

Çapraz, Tutan’ın akıbetinin açıklanması ve faillerinin yargılanması talebinde bulundu. Çapraz, “Türkiye’de yargı erkinin gözaltında katledilenler için bir aklama unsuru olarak ‘zaman aşımı’ defini ileri sürmesi bir hukuk garabetidir” diye belirtti.

Arjantin, Kolombiya ve Fransa’da gözaltında insan kaybetme suçuna ortak olanların, aradan geçen 40 yıldan sonra “insanlığa karşı suç” kapsamında yargılanıp, ağır cezalar aldığını hatırlatan Çapraz, “Bizler de sevdiklerimizin katledilmesine sebep olanların bir an önce insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesi ile yargılanıp, hak ettikleri cezaları almalarını talep ediyoruz” dedi.

Eylem yapılan açıklamanın ardından gerçekleştirilen oturma eylemiyle son buldu. 

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.