İHD Van Şubesi'nin basın açıklaması bir kez daha engellendi

İHD Van Şubesi'nin basın açıklaması bir kez daha engellendi

Cumartesi Anneleri'ne destek için Van’da basın açıklaması yapmak isteyen İnsan Hakları Derneği'ne, valiliğin yasak kararı gerekçe gösterilerek yine izin verilmedi.

Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne destek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlenmek istendi.

İHD Van Şubesi binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, valiliğin son beş haftadır aldığı ikişer günlük eylem yasağını gerekçe gösterilerek izin vermedi.

Bina dışına çıkmak isteyen İHD üyeleri ile polis arasında yapılan müzakere sonuç vermeyince, binanın çıkışı polis tarafından kapatıldı. Bunun üzerine İHD, basın açıklamasının binanın giriş kısmında yapılmasına karar verdi. 

'İSTANBUL EMNİYETİ, HÜKMÜ OLMAYAN ESKİ BİR KARAR İLE GÖZALTI İŞLEMİ YAPIYOR'

Basın açıklamamsını, İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Behice Erbağa okudu. Açıklamanın okunduğu sırada, sık sık dışarıda bulunan polis aracından “Van Polisi konuşuyor. Binanın içinde bulunan gruba sesleniyorum. Yapmış olduğunuz eylem kanunlara aykırıdır. Lütfen dağılın” şeklinde anons yapıldı.

Yapılan anonslara rağmen, açıklamasını sürdüren Erbağa, “Kamuoyunda, 'Cumartesi Anneleri' olarak bilinen bizler, gözaltında kaybedilen insanların aileleri ve insan hakları savunucuları olarak, 962 haftadır kayıpların akıbetlerinin açıklanması ve adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Bu talebimizi dile getirirken 21 haftadır tüm ülkenin gözü önünde Beyoğlu Kaymakamlığı’nın ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uymayı ısrarla reddetmesi ve aynı ihlalleri bilerek tekrarlaması sonucunda engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz. İstanbul Emniyeti’nin ‘suç işlediler, gözaltı yaptık’ iddiasına karşı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iki kararında ‘ortada kovuşturulacak suç yok’ diyor. Beyoğlu Kaymakamı’nın yasaklama kararına karşı AYM ‘gerekçelerin inandırıcı değil, hak ihlali var, engelleme’ diyor. Ancak İstanbul Emniyeti, yargı kararlarını esas almak yerine, yasaklama kararı olmadığı zamanda bile hükmü olmayan eski bir karar ile gözaltı işlemi yapıyor. Bizi engelleyen, işkence koşullarında gözaltına alan görevliler hakkında yaptığımız suç duyuruları ise İstanbul Valisi izin vermediği için soruşturulamıyor” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA’YA SORULAR

Açıklamada, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya da seslenilirken; “Hukuk devletinde idare, faaliyetlerinde hukuk kurallarında tabidir. İdarenin işlemlerinin geçerliliği de hukuk kurallarına uyulması şartına bağlıdır. Anayasa Mahkemesi’nin ‘basın açıklaması yapmaları engellenemez’ kararlarına rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı, Galatasaray’da basın açıklaması yapmamızı nasıl engelliyor?” diye soruldu.

Yerlikaya’ya yöneltilen diğer sorular ise şöyle:

- 961. haftamızda polisin 10 gün önce hükmü bitmiş bir yasaklama kararını devreye sokarak gözaltı işlemi yapması, yani bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde kullanması suç değil midir?

- Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayan, ihlalde ısrar eden, açıkça suç işleyen kamu görevlileri hakkında İstanbul Valisi soruşturma izni vermiyor. Anayasal haklarını kullanmak isteyen yurttaşların ortada hiçbir hukuki gerekçe olmadan darp edilerek, ters kelepçe takılarak gözaltına alınmaları, masumiyet karineleri çiğnenerek suçlu gibi teşhir edilmeleri normal bir durum mudur?

- Sayın Bakan, göreve başlarken namus ve şerefiniz üzerine ettiğiniz yemin ile Anayasa’ya bağlı kalacağınıza, hukukun üstünlüğü ve insan hakları zemininden ayrılmayacağınıza dair topluma güvence verdiniz. Sizden bu yeminin gereklerini yerine getirmenizi ya da istifa etmenizi bekliyoruz.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.