İHD Hakkari ve kayıp yakınları, Hacı Mıhçı için adalet istedi

İHD Hakkari şubesi ve kayıp yakınları, 1987 yılında öldürülen Hacı Mıhçı’nın akıbetini sordu.

İHD Hakkari şubesi ve kayıp yakınları, ‘Kayıplar bulunsun failler yargılansın’ şiarıyla başlattıkları eylemlerin 114. Haftasında Yüksekova’nın Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde Hacı Mıhçı için adalet talep edildi. Eylemde, basın açıklamasını İHD üyesi Kuruş Akgül okudu.

'Cansız bedenini yanlarına alıp Güvenli Karakolu'na götürdüler'

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

1987 yılında Hacı Mıhçı'nın askere gitmek üzere kendi köyü olan Zêrêlê köyünden akrabalarının köyü olan Yediveren (Kavlegund) köyüne akrabaları ile vedalaşmaya gittiğini belirten Akgöl, "Dönüş yolunda patikalardan geçen Hacı Mıhçı operasyona giden askerler tarafından durduruldu. Kimlik kontrolü yapılmasına rağmen Sınır hattından geldiğini söyledikleri Hacı Mıhçi’nin ayağına bir mermi sıkıldı ve yaralı halde olay yerinde bırakıldı. Köylülerin olay yerine gitmesi askerlerce engellendi. Yardım götürmek isteyen köylülere müdahale edildi. Olay yerinde yaralı vaziyette yatan hacı Mıhçi ya köylüler bağırarak sesleniyordu ve yarasını bağlaması söyleniyordu. Kendi imkanları ile gömleğini yırtıp ayağına bağlayan Hacı Mıhçı bir müddet sonra hareketsiz şekilde yatmaya başladı. Akabinde tekrar olay yerine giden askerler Haci Mıhçi'nin cansız bedenini yanlarına alıp Güvenli Karakolu'na götürdüler" dedi.

Herhangi bir soruşturma açılmadan cenaze aileye verildi

Köy sakinlerinin söz konusu karakol önünde toplanması üzerine dönemin komutanının açıklama yaparak Hacı Mıhçı’nın sınır ihlali yaptığı sırada vurulduğunu dile getirdi ve cenazeyi otopsi yapılmak üzere merkeze gönderdiğini ifade eden Mıhçı, "Otopsiye katılan aile bireylerinin olduğu odaya gelen savcı olayı karakol komutanına sordu. Bu sivil nasıl öldü sorusuna cevaben karakol komutanı henüz cevap vermeden "bir er ben vurdum çünkü sınır ihlali yapmıştı" dedi. Herhangi bir soruşturma açılmadan cenaze aileye verildi. Haci Mıhçi'nin ailesi daha sonrasında ben vurdum diyen askere ödül verildiğini ve rütbe takıldığını öğrendi. Akabinde bu olayı sakın konuşmayın, kimseye anlatmayın diye tehditler alan aile bireyleri sindirme politikası sonucunda herhangi bir başvuru yapamadı. Faili belli olmasına rağmen Hacı Mıhçi’nin akıbeti failimeçhul bırakıldı" dedi.

Akgöl şöyle devam etti:

"Bu gün buradan yetkililere sesleniyoruz. Tüm tutanakların varlığına rağmen soruşturma açılmamasına karşın "ben vurdum diyen" askerin bir an önce tespit edilmesi, olay günü karakol komutanı olan şahsın gerçek bir adalet sistemi ile yargılanması için cumartesi insanları ve kayıp yakınları olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Hacı Mıhçi'nın akıbetinin faili meçhul bırakılmasına asla müsade etmeyeceğiz. Kayıplar bulunsun Failler yargılansın.”

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum