İHD Hakkari Şubesi: Yüksekova’daki yasak ve yıkımları unutmayacağız

İHD Hakkari Şubesi: Yüksekova’daki yasak ve yıkımları unutmayacağız

İHD Hakkari Şubesi, Yüksekova’da 13 Mart 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama yaptı: "Aradan geçen 6 yıla rağmen, yaşanan bu yasaklar döneminin yıkımlarının etkisi hala devam etmektedir"

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Yüksekova’da 13 Mart 2016 günü itibarıyla ilçe merkezi ve bağlı bazı bölgelerde 79 gün boyunca uygulanan sokağa çıkma yasağı ve bu süre içerisinde yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.

Sokağa çıkmanın yasaklanması kararının 79 gün boyunca aralıksız bir şekilde uygulanmış olmasının iç hukukta veya uluslararası mevzuatlarda hiçbir karşılığının olmadığını savunan İHD Hakkâri Şubesi açıklamasından satır başları şöyle:

- İnsan haklarının hiçe sayıldığı, insanların yaşam hakkı, mülkiyet hakkı gibi temel haklarını hiçe sayan bir faciadır.

- Aradan geçen 6 yıla rağmen, yaşanan bu yasaklar döneminin yıkımlarının etkisi hala devam etmektedir.

- 10 Ağustos 2016 tarihinde Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde 7 mahallenin riskli alan olarak ilan edilmesine ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Yayınlanan bu karar ile Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde 7 mahallenin tamamen yıkıldığı resmi olarak kayıt altına alınmıştır.

- Yaklaşık 15 bin konutun zarar gördüğü yıkım sürecinde İlçe halkı, kendi mülklerinde yaşayamaz hale gelmiş, devlet tarafından “iyileştirme” adı altında bazı bölgeler kamulaştırılmış, TOKİ konutları yapılarak çatışmalarda evleri zarar gören halkın bazıları bu konutlara yerleştirilmiş, bazıları bu haktan dahi yararlanamayarak risk altındaki konutlarda yaşamaya devam etmiş veya çevre illere göç etmek zorunda bırakılarak kültürlerinden, tarihlerinden uzakta yaşamaya başlamışlardır.

- Hukuka aykırı bir şekilde uygulanan bu kesintisiz sokağa çıkma yasakları ile birlikte yaşanan çatışmalar sonrasında etkili bir soruşturma yürütülmemiş, yapılan kamulaştırma işlemleri ve afet bölgesi ilanları ile, etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için mahalde ele geçirilebilecek deliller karartılmış, Yüksekova halkına daha önce görülmemiş bir muamele ile insan hakları ihlalleri yaşatılmıştır.

- Etkisi hala güçlü bir şekilde devam eden sokağa çıkma yasaklarının ve yıkımların üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına rağmen, Yüksekova halkının evlerine, işyerlerine “TC geldi, fistanlılar neredesiniz”, “Çepni Torunu Yüksekova’da” şeklinde yazılar yazan, arama noktalarında insanlara ‘Burası artık Yüksekova değil, ‘Yeşilova’dır. Burası artık bizimdir’ diye bağıran askerler yargılanmamıştır. Uyguladıkları bu işkencelerin talimatını kimden veya kimlerden aldıkları sorgulanmamıştır.

- Biz İHD Hakkari Şubesi olarak herkesçe bilinmesini isteriz ki, aradan kaç yıl geçerse geçsin, kanunlara, Anayasaya, Uluslararası tüm sözleşmelere aykırı bir şekilde uygulanan bu yasakları, yıkımları, katledilen canları unutmayacağız.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum