İHD Diyarbakır Şubesinden ırkçı saldırılara tepki: Kürtler için nefes alınamayacak bir atmosfer oluştu

İHD Diyarbakır Şubesinden ırkçı saldırılara tepki: Kürtler için nefes alınamayacak bir atmosfer oluştu

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Muğla ve Bursa'da Kürtlere yönelik düzenlenen ırkçı saldırılar hakkında yazılı açıklama yaptı. "Siyasal karar alıcıların sorumluluğu tartışmasızdır" denilen açıklamada, Türkiye toplumuna yüzleşme çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Muğla ve Bursa'da Kürtlerin hedef alındığı ırkçı saldırılara ilişkin açıklamasında "Türkiye’de yaygın ırkçı ve ayrımcı söylemin ve uygulamaların hedefinde olan Kürtler için nefes alınamayacak bir atmosfer oluşmuştur" çıkışı yaptı. Yazılı açıklamada, "İnkar politikasına yaslanmış ırkçı kesimler, siyasi iradenin hukuki ve fiili politikalarından güç almaktadırlar" denildi.

'TOPLUMUN ÇOĞUNLUĞU DA SESSİZLİĞİ İLE YÜZLEŞMELİ'

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kürtçe konuştukları için üç işçiye, Bursa’da da Diyarbakır plakalı bir araca ırkçı saldırı düzenlenmesi sonrasında yapılan açıklamada, "Türkiye’de toplumunun çoğunluğu da saldırılar karşısındaki sessizliği ile ırkçı söylemin üretilmesinde ve yaygınlaşmasındaki payı ile yüzleşmelidir" çağrısı yer aldı. İHD Diyarbakır Şubesi, "Irkçı ve ayrımcı saldırıların can alıcı bir noktada olduğu gerçeğinden hareketle; siyasal politikaların karar alıcılarının bu durumdaki sorumluluğu tartışmasızdır" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Dün itibari ile yeni ve yeniden ırkçı saldırılara tanık olmaktayız. Basına yansıyan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan bilgi ve görüntülerde; Muğla’nın Bodrum ilçesinde çalışan 3 işçi, 2 Nisan 2023 tarihinde Kürt oldukları ve “Kürtçe konuştukları” gerekçesiyle sözlü ve fiziki saldırıya maruz bırakılmışlardır. Yine aynı gün içerisinde, Bursa’nın İnegöl ilçesinde oynanan Bursaspor-İnegölspor maçı öncesinde, bir grup Bursaspor taraftarının 21 plakalı bir araca saldırdığına dair görüntüler yansımıştır.

'KÜRTLER AÇISINDAN HEDEF OLMAK SIRADAN BİR VAKA ŞEKLİNİ ALDI'

Türkiye’de yaygın ırkçı ve ayrımcı söylemin ve uygulamaların hedefinde olan Kürtler için nefes alınamayacak bir atmosfer oluşmuştur. Siyasi partilerinde çalışanından işçisine, gazetecisine, hak savunucusuna kadar Kürtler açısından hedef olmak sıradan bir vaka şeklini almıştır.

Katı bir inkar söylemi ve politikalarına karşılık itiraz eden Kürtlerin varlığı rahatsızlık yaratmaktadır. İnkar politikasına yaslanmış ırkçı kesimler, siyasi iradenin hukuki ve fiili politikalarından güç almaktadırlar.

Türkiye’de toplumunun çoğunluğu da saldırılar karşısındaki sessizliği ile ırkçı söylemin üretilmesinde ve yaygınlaşmasındaki payı ile yüzleşmelidir.

'SİYASAL KARAR ALICILARIN SORUMLULUĞU TARTIŞMASIZ'

Irkçı ve ayrımcı saldırıların can alıcı bir noktada olduğu gerçeğinden hareketle; siyasal politikaların karar alıcılarının bu durumdaki sorumluluğu tartışmasızdır.

Kimliklerin kabulü ve onlarla barış içinde bir siyaseti önemseyen toplumun tüm kesimleri; ırkçılığı temelden reddeden bir anlayışın yaygınlaşması için çaba gösterilmelidir." 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.