İHD: 313 tutuklunun tahliyesi engellendi, yönetmelik iptal edilsin

İHD: 313 tutuklunun tahliyesi engellendi, yönetmelik iptal edilsin

İdare ve Gözlem Kurulları tarafından 2021’den bu yana 313 tutuklunun tahliyesinin engellendiğini açıklayan İHD, Anayasa’ya aykırı olan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), birçok kentte açıklama yaparak, İdare ve Gözlem Kurulları tarafından tutukluların tahliyelerinin ertelenmesine tepki gösterdi. İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu, cezaevlerinde İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliyeleri engellenen tutuklulara ilişkin Ankara Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, “Mahpusların tahliyesini engelleyen idare ve gözlem kurulları iptal edilsin” pankartı açıldı.

‘KURULA SAVCI BAŞKANLIK EDİYOR’

Basın toplantısında konuşan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazıcı, i İdare ve Gözlem Kurullarının 6 aylık periyotlarla tutsakların iyi halli olup olmadığını değerlendirdiğini hatırlattı. Yazıcı, “5275 sayılı Kanunun 89’uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca iyi hâl değerlendirmesi yapacak olan kurula Cumhuriyet Başsavcısı veya belirleyeceği Cumhuriyet Savcısı başkanlık edeceği kararlaştırılmıştır. Bu kurulda; kurum müdürü, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, bir psikolog ve psiko-Sosyal yardım servisinde görevli diğer unvandan bir personel, öğretmen, infaz ve koruma baş memuru ile kurum müdürü tarafından teknik personel arasından seçilen bir görevlinin yer alacağı da belirtilmiştir” dedi.

YÖNETMELİK ANAYASAYA AYKIRI

2021 yılı başında uygulanmaya başlanılan yönetmelikle oluşturulan bu kurulların hem Anayasa hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) aykırı olduğunu belirten Yazıcı, İHD Genel Merkezi olarak 12 Aralık 2020 tarihinde Danıştay’a “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirmesine Dair Yönetmelik” hakkında yürütmenin durdurulması talebiyle açmış oldukları iptal davasında ise mahkeme tarafından henüz bir karar verilmediğini aktardı. 

‘313 TUTUKLUNUN TAHLİYESİ ENGELLENDİ’

Derneklerine İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla tahliyeleri engellenen tutuklular, avukatları ve aileleri tarafından çok yoğun başvurular yapıldığını kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu: “İHD olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla ilgili yönetmeliğin uygulanmaya başlandığı 2021 yılının başından bu yana en az 313 mahpusun tahliyesi birden fazla kez 6’şar ay ve 3’er aylık periyotlarla engellenmiş hatta bu mahpus grubunu içerisinde bulunan bazı mahpusların tahliyeleri engellenmeye devam edilmektedir. Yine tespit edebildiğimiz kadarıyla bu mahpuslardan 48’i bir veya birkaç kez infaz uzatma kararı akabinde tahliye edilmiştir. Yine tahliyesi engellenen mahpusların 88’inin hasta mahpus listemizde olduğunu, 42’sinin ise ağır hasta mahpus statüsünde olduğunu vurgulamak isteriz. Yönetmeliğin uygulanmaya başladığı yıl ilk şartlı tahliyesi engellenen ağır hasta mahpuslardan olan Hayrettin Yılmaz ne yazık ki hastalıklarından kaynaklı olarak hapishanede yaşamını kaybetmiştir.”

BİRÇOK KENTTE AÇIKLAMA 

Konuya ilişkin İHD'nin Van, İstanbul, Diyarbakır, Batman, Tunceli, Hakkari, Şırnak, Mardin, Urfa, Mersin, Adana, Antalya, İskenderun ve İzmir şubeleri de dernek binalarında açıklama yaptı. Açıklamalarda, hasta tutukluların tahliyelerinin ertelenmesinin umut hakkını ortadan kaldırdığını ve ailelerin de olumsuz etkilendiği belirtilerek, “Mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları'nın iptal edilmesini, tahliye şartları oluşan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz” denildi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.