İddia: CIA Başkanı Gina Haspel Kaşıkçı kaydını dinledi

İddia: CIA Başkanı Gina Haspel Kaşıkçı kaydını dinledi

Washington Post'tan iddia: CIA Başkanı Gina Haspel Türkiye ziyaretinde Cemal Kaşıkçı cinayetinin ses kaydını dinledi. Trump yönetimi üzerinde Suudilerle ilişkileri kesmesi konusundaki baskı artacaktır.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesi ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, hafta başında Ankara’ya gelen CIA Başkanı Gina Haspel, cinayeti belgelediği belirtilen ses kaydını dinledi.

Washington Post gazetesi haberi, Haspel’in Türkiye’deki temasları konusunda bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdı. Haberde, Haspel’in kaydı dinlemesiyle, Türkiye’nin Suudi Arabistan’a yönelttiği ‘planlı cinayet’ suçlamasının kanıtlarının ilk kez Amerikalı bir yetkiliyle paylaşılmış olduğu belirtildi.

‘SES KAYDI İKNA EDİCİ’

Washington Post’un kaynaklarından biri ise kayıt hakkında ‘ikna edici’ ifadelerini kullandı; ses kaydının cinayetten Suudi Arabistan’ı sorumlu tutması için ABD üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi.

‘CIA BAŞKANI KONGRE’YE ÇAĞIRILACAKTIR’

Eski CIA yetkililerinden Bruce Riedel ise gazeteye değerlendirmesinde, “Bu durum topu Washington’ın sahasına yerleştiriyor. Şimdi sadece medyadan daha fazla baskı gelmekle kalmayacak; Kongre de “Gina, gelip bize tam olarak ne duyduğunu anlatmanı isteriz diyecek” yorumu yaptı. Riedel, CIA Başkanı’nın böyle bir çağrıyı reddedemeyeceğini, Kongre’de gizli oturum yapılsa bişle anlatmak zorunda kalacaklarının hızla basına sızacağını da ekledi.

Washington Post’un ardından, İngiliz haber ajansı Reuters da iki kaynağa dayandırarak Haspel’in ses kaydını dinlediği bilgisini geçti.

Suudi Arabistan Cemal Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğünü itiraf etmiş ancak bu ölümün ‘yanlış giden bir sorgu’ sonucunda yaşandığını savunmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise salı günkü Meclis konuşmasında bu açıklamayı kabul etmeyerek cinayetin planlı olduğunu söylemişti. Beyaz Saray’a geldiğinden bu yana Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman ile özel bir yakınlık inşa eden ABD Başkanı Donald Trump ise bu ilişkilerins eviyesini düşürmesi için büyük baskı altında.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.