İddia: ABD, Türkiye'nin S-400'leri Ukrayna'ya vermesini istiyor

İddia: ABD, Türkiye'nin S-400'leri Ukrayna'ya vermesini istiyor

Reuters ajansına konuşan kaynaklara göre ABD, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Rusya'ya karşı Ukrayna'ya vermesi olasılığını gündeme getirdi.

Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu devam ederken, Kiev'i desteklemeye çalışan ABD'nin Türkiye ile kriz nedeni olan Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri konusunda bir öneri getirdiği öne sürüldü. İddiaya göre ABD Türkiye'den gayrı resmi olarak, Rus işgaline karşı kullanılmak üzere S-400'lerin Ukrayna'ya vermesini istedi. Reuters ajansına üç kaynak, önerinin görüşmelerde gündeme geldiğini ama pek muhtemel görünmediğini söyledi.

'SHERMAN'IN ZİYARETİNDE KONUŞULDU'

Habere göre, ABD'li yetkililer geçtiğimiz ay Türkiye'yle yapılan temaslarda bu öneriyi ele aldı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın ay başındaki Türkiye ziyaretinde de konunun kısa süreliğine gündeme geldiği belirtildi. Kaynaklara göre Ankara'ya resmi ve belirli bir talep iletilmemiş olsa da, Sherman ile Türkiyeli yetkililerin 'Kiev'i desteklemek için daha fazla ne yapılabileceği ve Ankara-Washington hattındaki ikili ilişkilerin nasıl iyileştirilebileceği' konusundaki daha geniş çaplı görüşmelerinde, S-400'lerin Ukrayna'ya gönderilmesi fikrinden de söz edildi.

'ABD TÜRKİYE'Yİ YENİDEN YÖRÜNGESİNE ÇEKMEK İSTİYOR'

Bir kaynağa göre ABD öneriyi, 'Ankara'nın Ukrayna'daki Rus işgalinden ürktüğü bir dönemde ilişkileri düzeltme çabası' kapsamında ortaya attı. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak da, Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna işgali konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirmediğine dikkat çekti. Haberde, "ABD'li yetkililer bu anı, Türkiye'yi yeniden Washington'ın yörüngesine çekmek için kullanmaya istekli" denilirken, ilişkileri düzeltmek konusunda 'yaratıcı' çözümler bulma girişimlerinin son haftalarda hız kazandığı belirtildi.

KAYNAKLAR: HEM TEKNİK, HEM SİYASİ AÇIDAN MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Reuters'ın S-400'lerle ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, ajansa Ankara'dan konuşan kaynaklar ise sistemin Ukrayna'ya taşınmasının mümkün olmadığını söyledi. Kaynaklar, önerinin hem teknik hem siyasi açıdan Türkiye için kabul edilemez göründüğünü söyledi. Sistemlerin Ukrayna'ya taşınıp operasyonel hale getirilmesinin teknik engellerle karşılaşacağı, aynı zamanda böyle bir kararın Moskova ile Ankara arasında gerilim yaratacağı belirtildi.

SHERMAN 'ALTERNATİF SUNDUK' DEMİŞTİ

Kiev hükümetini Rusya'ya karşı desteklemek isteyen ABD, hem müttefiklerini hem de Venezuela dahil bazı ülkeleri Rusya karşıtı bloka çekmeye çalışıyor. Ay başında Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman'ın da Habertürk televizyonu ile söyleşisinde "Sanırım herkes S-400'lerin uzun zamandır devam eden bir mesele olduğunu biliyor ve belki de, bu sorunu çözmenin yeni bir yolunu bulabileceğimiz bir andayız" sözleri dikkat çekmişti. Sherman, "S-400'leri almak NATO ittifakında sorun yaratıyor. Alternatif sunduk, tam olarak ne yapmaları gerektiğini biliyorlar. Umarım ortak bir yol bulabileceğiz" diye konuşmuştu. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.