İçişleri Bakanlığı'ndan yeni genelge: Kademeli normalleşme dönemi

İçişleri Bakanlığı'ndan yeni genelge: Kademeli normalleşme dönemi

17 günlük yasakların ardından İçişleri Bakanlığı'ndan "kademeli normalleşme" genelgesi yayınlandı. 1 Haziran Salı gününe kadar yeni kurallar geçerli olacak.

Korona virüsü salgını nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan 17 günlük kısıtlamanın son saatlerine girildi. İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili valiliklere "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" başlıklı genelge gönderdi.

Genelgeye göre, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'ten 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar kademeli normalleşme dönemi tedbirleri uygulanacak. Bu döneminde hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması olacak.

????Kademeli normalleşme döneminde, 65 yaş ve üzeri kişilerden iki doz Covid-19 aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Covid-19 aşısı olmayan 65 yaş ve üzeri kişilerin sadece hafta içi 10.00-14.00 arasında sokağa çıkmasına izin verilecek.

????65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altındakilerin şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

????Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat serbest olacak.

????Yeme içme yerleri hafta içi 07.00-20.00 arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 arasında ise sadece paket servis olarak hizmet verecek. Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

????Bu dönemde 17 Mayıs-1 Haziran arasında, kahvehane, çay bahçesi, sinema salonu, halı saha, internet kafe, yüzme havuzu ve spor salonları kapalı kalmaya devam edecek.

????Alışveriş merkezleri hafta içi 10.00-20.00 arasında faaliyet gösterebilecek, hafta sonları kapalı olacak.

????Pazaryerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Hafta sonları ise pazaryerlerinin kurulmasına izin verilmeyecek. 

????Kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma usulleri uygulanmaya devam edilecek, mesai saatleri 10.00-16.00 olarak uygulanacak.

????Evlendirme işlemleri yapılabilecek ancak nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinlikler düzenlenemeyecek.

???? Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi ve çocukevleri gibi yerlerdeki ziyaretçi kısıtlaması 1 Haziran'a kadar sürecek.

HAFTA SONU MARKETLERDE 'TEMEL İHTİYAÇ' DIŞI ÜRÜNLERİN SATIŞINA İZİN YOK

???? Zincir ve süper marketler dahil olmak üzere marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında izin verilmeyecek.

GELİŞMELERİ MEB DUYURACAK

Halihazırda faaliyetlerine devam etmekte olan kreşlerle birlikte kademeli normalleşme döneminde anaokulları da faaliyetlerine devam edecek. Diğer tüm okul ve sınıf seviyeleri için Milli Eğitim Bakanlığı'nın duyurulduğu şekilde uygulama sürdürülecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.