Hükûmette istifalar 21'e yükselirken Boris Johnson, "Görevime devam edeceğim" dedi

Hükûmette istifalar 21'e yükselirken Boris Johnson, "Görevime devam edeceğim" dedi

Ülkede, son 24 saatte bakan, devlet bakanı, bakan yardımcısı ve özel sekreter düzeyinde 21 istifa kararı alındı

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti Grup Başkanı Chris Pincher'la ilgili taciz skandalından haberdar olduğunun ortaya çıkmasıyla hükûmetteki istifa depremine rağmen görevine devam edeceğini söyledi.

Johnson, hükümet ve parti içinde art arda gelen istifa kararlarının ardından Avam Kamarasında yapılan haftalık Başbakana Sorular Oturumu'nda konuştu. Muhalefetin Başbakan'ın da istifa etmesi gerektiği çağrılarına verdiği yanıtta Johnson, şunları söyledi:

"Açıkçası, hükümetin devam etmesinin ve verdiğimiz görevi yerine getirmesinin imkansız olduğunu hissettiğim koşullar olsaydı ya da Ukrayna halkını destekleme arzumuzda hüsrana uğradığımızı hissetseydim, o zaman yapardım ama açıkçası devasa bir yetkiye sahip olduğu zor koşullarda bir başbakanın görevi, görevine devam etmektir. Yapacağım şey bu."

İskoç Ulusal Partisinin Meclis Grubu lideri Ian Blackford da Başbakan Johnson'ın "umutsuzca kendi fantezisine tutunduğunu" belirterek, seçim çağrısı yapıp yapmayacağı sorusunu yöneltti. Johnson, Blackford'un seçim çağrısını reddederek, bunun ulusal bir hata olacağını savundu.

Ülkede, son 24 saatte bakan, devlet bakanı, bakan yardımcısı ve özel sekreter düzeyinde 21 istifa kararı alındı.

İstifa edenler arasında Sağlık Bakanı Sajid Javid, Maliye Bakanı Rishi Sunak, Hazine Bakan Yardımcısı John Glen ve Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker gibi üst düzey isimler yer aldı.

Bugün Britanya'da Muhafazakar Parti'ye yakın gazetelerde bile "Johnson için yolun sonunun göründüğüne" dair yorumlar yer aldı. The Times, Muhafazakâr Parti'de Johnson'ın artık toparlanamayacağı yönünde yaygın bir görüş olduğunu aktardı.

Ne olmuştu?

Başbakan Boris Johnson'ın Muhafazakâr Parti’nin Parlamento’daki Grup Başkanı Chris Pincher hakkındaki taciz iddialarından haberdar olmadığı iddia edilmişti.  Daha sonra bu söylemin doğru olmadığı, Johnson'ın iddiaları bildiği ortaya çıkmıştı. Salı günü Başbakan Johnson, Pincher hakkında üç sene önce böyle bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul etti.

Johnson'ın suçlamaları bildiği halde Pincher'ı ataması, hükümette çatlağa sebep oldu. Muhafazakar Parti, Covid kısıtlamaları sırasında Başbakanlık'ta verilen partilerin ortaya çıkması ve yükselen vergiler konusundaki anlaşmazlık sebebiyle zaten bölünmüş haldeydi. 

The Sun gazetesi, Britanyalı siyasetçinin Londra'daki bir özel kulüpte iki kadını taciz ettiğini haberleştirdikten sonra istifa etmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.