Hukukçular, HDP iddianamesinin iadesini değerlendirdi: AYM böyle tokat gibi çarpabiliyor

Hukukçular, HDP iddianamesinin iadesini değerlendirdi: AYM böyle tokat gibi çarpabiliyor

AYM üyeleri arasındaki ayrılığa rağmen HDP kararının 'oybirliğiyle' çıktığına dikkat eden hukukçular, yüksek mahkemenin kararının iddianamenin özensizliğini tescillediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) raportörü, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davasının iddianamesinin iadesine karar verdi.

Kararı değerlendiren hukukçular Yargıtay Başsavcısına tepki gösterdi. Türk Ceza Hukuku Derneği Başkan Yardımcısı Kazım Yiğit Akalın, Anayasa Mahkemesi’nin, HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianameyi oybirliği ile reddetmesiyle “iddianamenin aceleye geldiğinin anlaşıldığını” söyledi. Hukukçu Bülent Yücetürk ise incelemede, bir iddianamede olması gereken niteliklere bakıldığını ve buna göre karar verildiğini vurgulayarak, iade kararının, iddianameyi eleştirenlerin haklı olduklarını gösterdiğini belirtti.

‘ACELEYE GELDİĞİ KESİNLEŞTİ’

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’a konuşan Türk Ceza Hukuku Derneği Başkan Yardımcısı Akalın, “Aceleye geldiğinin kesin olduğu anlaşılıyor. Raportörün ‘iade edilsin’ görüşünden bir gün sonra iade edildi. Bu kadar kısa incelemeyle bile eksikliklerin ortaya çıkabildiği anlaşılıyor. Derin bir incelemeye ihtiyaç duyulmamış” dedi. İddianamede, eski HDP’li Ahmet Şık’a yönelik beraatla sonuçlanan Odatv kumpas davasının, yaşamını yitirenlere ilişkin soruşturmaların da yer aldığını belirten Akalın, AYM üyeleri arasında, farklı dönemlerde atandıkları için 8’e 7’lik bir ayrılık olduğu yönünde görüşlerin basında yer aldığını anımsattı.

‘AYM ÜYELERİ ARASINDAKİ AYRILIĞA RAĞMEN KARARIN OYBİRLİĞİYLE VERİLMESİ, İDDİANAMENİN NE KADAR ÖZENSİZ OLDUĞUNUN TESCİLİ’

Akalın, buna karşın bu kararın oybirliği ile çıkmasına ilişkin “İhlal bakımından verilmiş birçok kararda oyçokluğu görebiliyoruz. Bu husus üzerinde oybirliği çıkması ise iddianamenin ne kadar özensiz olduğunu başka bir tescili” diye konuştu.

‘BÖYLE İDDİANAMELERE AYM BÖYLE TOKAT GİBİ ÇARPABİLİYOR’

Gara harekatı dışında, iddianamenin konusunu oluşturan hususların çoğunun yıllar öncesinin eylemleri olduğunu aktaran Akalın, “Bugüne kadar durup bir kesimin ‘kapatılsın, siyasi yasak gelsin’ demesinden sonra, çok kısa bir zaman içerisinde bir iddianame çıkarsa, AYM de böyle tokat gibi çarpabiliyor” dedi.

‘BU YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI OLUNCA AYRI BİR DİKKAT ÇEKİCİ’

Akalın ayrıca “Yerel mahkemeler düzeyinde de iade edilen iddianameler, savcılar için üzüntü vericidir. Bu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olunca ayrı bir dikkat çekiyor” diye ekledi.

‘YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI BECEREMEDİ’

Hukukçu Bülent Yücetürk de “HDP’nin kapatılmasını isteyen MHP’nin tavrından sonra alelacele bir iddianame hazırlandı. AYM’nin değerlendirmesine göre bir iddianame vasfında bir belge değilmiş. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu noktada bir iddianame düzenlemesini bile becerememiştir” ifadelerini kullandı.

‘BU DANIŞIKLI DÖVÜŞ VE BİR MESAJ DA OLABİLİR’

Bu konunun, siyasi mesaj verme amaçlı “danışıklı dövüş olabileceğini” de söyleyen Yücetürk, “İktidar kanadı, HDP’nin kapatılmasından sonra istenilen sonuçları göremediği için bundan vazgeçerek mesaj vermiş olabilir. Bu bir ihtimal” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.