Hiç kadın vekil çıkarmayan 20 il

Hiç kadın vekil çıkarmayan 20 il

1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinden sonra geçen 89 yılda 20 il hiç kadın milletvekili çıkarmadı. Partiler bu seçimde de kadın temsiliyeti konusunda sınıfta kaldı.

Türkiye 14 Mayıs seçimlerine hazırlanırken, partiler milletvekili aday listelerini hazırladı ve Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. Listelerde kadın adayların sayısının az olması, seçmenlerin ve kadın örgütlerinin tepkisini çekti.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) adaylar belli olmadan önce yayınladığı raporla partilere seslendi. Raporda, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilen 1934'ten bu yana yapılan seçimlerde, milletvekili seçilerek TBMM'de görev yapan kadınların oranının ortalama yüzde 5,25 olduğu belirtildi. Dernek, siyasi partilere çağrı yaparak, kadın adayların kazanabilecek sıralara yerleştirilmesini talep etti ve "9 Nisan'da aday listelerini kesinleştirecek olan siyasi partilere sesleniyoruz; Türkiye'nin hiç kadın milletvekili çıkarmamış 20 ilinden, kadın milletvekili çıkararak bu eşitsizliği gidermenizi bekliyoruz" dedi.

AK Parti’de toplamda 487 erkek, 113 kadın aday gösterdi; 87 seçim bölgesinin yalnızca 4’ünde birinci sıradan kadın aday çıkarıldı. MHP, BBC Türkçe’ye verdiği bilgide 510 erkek ve 90 kadın aday çıkardığını, 7 şehirde kadınların birinci sıradan aday gösterildiğini açıkladı. İttifakın yeni üyesi Yeniden Refah Partisi’nin 600 adayının yalnızca 45’i kadın.

CHP’de ise 582 adayın 156’sı (yüzde 26,8) kadın. Dokuz ilde aday göstermeyen İYİ Parti’ninse 536 adayının 139’u kadın (yüzde 25,9). Yeşil Sol Parti’de 490 adayın 193’ü kadın. Türkiye İşçi Partisi (TİP) de 398 aday içerisinde 161 kadını vekil adayı gösterdi. AK Parti 4, CHP 11, İYİ Parti 6, Yeşil Sol Parti 32, TİP 20 kadını birinci sıradan aday gösterdi.

Türkiye tarihinde ise 20 il hiç kadın milletvekili çıkarmadı. O iller şöyle:

Kilis

Kırklareli

Karabük

Sinop

Giresun

Gümüşhane

Bayburt

Rize

Artvin

Ardahan

Adıyaman

Kırşehir

Osmaniye

Erzurum

Karaman

Yozgat

Kırıkkale

Burdur

Niğde

Nevşehir

 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.