Her yıl 3,3 milyon kişi alkolden ölüyor

Her yıl 3,3 milyon kişi alkolden ölüyor

Birleşmiş Milletler (BM) alkolün her yıl 3,3 milyon kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini belirterek bu durumun ağırlaşmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yayınladığı bir raporda 200'den fazla hastalığın alkolle bağlantılı olduğunu belirtiyor.

2012 yılında zararlı alkol tüketimi nedeniyle 3,3 milyon kişinin öldüğünü belirten WHGO, bu sayının 2005'te 2,5 milyon olduğunu hatırlattı. Mevcut durumda her 20 ölümden biri alkolle bağlantılı olarak değerlendiriliyor.

WHO, 2005 ile 2012 arasındaki dönemde yetkili makamları bu alandaki eylemlerinin yetersiz olduğu eleştirisinde bulundu.

WHO'nun bulaşıcı olmayan hastalıklar genel müdür yardımcısı Oleg Chestnov, AFP'ye yaptığı açıklamada önlemek amacıyla daha fazla politika geliştirilmezse "Dünya nüfusundaki artış, alkol tüketiminde öngörülen artış ve alkolle bağlantılı hastalık yükü daha da artabilir" diye uyardı.

BM örgütüne göre her yıl dünyadaki ölümlerin yüzde 5,9'u (erkeklerde yüzde 7,6, kadınlarda yüzde 4) alkolle bağlantılı olarak yaşanıyor.

Kalabalık nüfuslu ülkelerde yaşam düzeyi yükseldikçe bu durumun daha da ağırlaşacağı belirtiliyor. Zira, zengin ülkeler olarak değerlendirilen Amerika ve Avrupa en büyük alkol tüketicileri olsa da, tüketim son yıllarda özellikle Hindistan ve Çin'de de artış gösterdi.  Buna karşın Amerika, Avrupa ve Afrika'da mevcut istikrarını sürdürdü.

WHO özellikle Çin'de kişi başına alkol tüketiminin yıllık olarak 2025 yılına kadar 1,5 litre artış göstermesini bekliyor.

2010 raporuna göre en büyük alkol tüketicileri Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri ve Polonya iken, bunları AB, Kanada, Avustralya ve Güney Afrika takip ediyordu.

2012 yılında küresel tüketim 15 yaşın üzerindeki kişi başına 6,2 litre alkol düşüyordu. WHO, dünya nüfusunun yüzde 48'i asla alkol almadı. Bu durum erkeklere göre kadınlarda daha sık olarak görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.