HDP'ye saldırıda yanıt bekleyen sorular

HDP'ye saldırıda yanıt bekleyen sorular

Deniz Poyraz'ı katleden saldırganın 18 saatte tutuklanması, soruşturmanın tek bir kişiye indirgenerek kapatılmak istendiği izlenimi doğurdu. Oysa ortada yanıtlanması gereken çok soru var.

HDP İzmir İl Binası'na yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz, cumartesi günü binlerce kişi tarafından uğurlanırken, Türkiye'nin dört yanında düzenlenen eylemlerde 'bilinçli bir kaos planı' olduğuna dikkat çekildi.

Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in sadece 18 saat gözaltında kaldıktan sonra jet hızıyla adliyeye sevk edilerek tutuklanması ise soruşturma ve daha büyük bir katliam planının üzerinin kapatılmak istendiği yorumunu doğurdu. İktidar medyasında HDP'yi suçlayıcı yayınlar yapılması da bu yöndeki yorumları güçlendirdi.

Çok sayıda soru yanıtsız bırakıldı. Kamuoyunun açıklığa kavuşturulması için yönelttiği başlıca sorular ise şunlar:

1- Katil Gencer, Suriye'ye hangi tarihlerde, hangi görevle gitti. Sağlık çalışanı olmasına rağmen askeri mevzilerde, silahlı şekilde çok sayıda pozu nasıl verdi, bu duruma kimler izin verdi?

2- Tüm sosyal medyayı takip altında tutan ve hükümete yönelik eleştiriler söz konusu olunca her ay onlarca kişiyi gözaltına alan kolluk güçleri, onca silahlı fotoğrafa, Kürtlere yönelik nefret söylemine ve ilintili olarak HDP'ye yönelik 'intikamdan daha büyük bir haz yoktur!' şeklindeki paylaşımına rağmen Onur Gencer'i nasıl gözden kaçırdı ya da göz yumdu?

3- HDP parti binaları polis tarafından sıkı takip altında tutulmasına rağmen öncesinde defalarca keşif çalışması yaptığını söyleyen saldırgan hiç polis kontrolüne takıldı mı? Sivil ve resmi üniformalı polislerin önünde nasıl aylarca keşif çalışması yaptı?

4- HDP'ye karşı il binasının önünde 'eylem' yapan bir kişi tarafından 1,5 yıldır çadır kurulu olmasına, polisin burada nöbet tutmasına, bina girişinde sivil polislerin her girip çıkanı not etmesine rağmen katil nasıl rahatça içeriye girdi?

5- İl binasının önünde polis ekipleri olmasına rağmen yaklaşık 50 dakika neden müdahale edilmedi? Katilin defalarca ateş etmesine, binayı ateşe vermeye çalışmasına karşın neden merdivenlerden inip teslim olması beklendi? Polisler, katile neden 'abicim' diye hitap etti?

6- Saldırıya gelirken elindeki büyükçe çantada ne vardı? Yanında başka silahlar var mıydı? Varsa bu silahları nereden temin etti?

7- Silah ruhsatını nasıl aldı? İlk olarak HDP Genel Merkezi'ne saldırmayı planladığını ancak İzmir'de silah ruhsatı almak daha kolay olduğu için Ankara'dan vazgeçtiğini söyleyen saldırgana, ruhsat alması için kim ya da kimler yardım etti?

8- Saldırının tek kişi tarafından yapıldığı öne sürülüyor. Ancak saldırının ardından binada arama yapıldı mı? Teslim olan Onur Gencer'den başka binada saldırıya karışan kişiler var mıydı? 

9- Katil 10 kurşun sıktığını söylüyor. İl Binası'nın duvarlarında 30'u aşkın kurşun izi olduğu belirtiliyor. O zaman diğer kurşunları o zaman kim sıktı?

10- HDP'de o gün toplantı olacağını ve herkesi öldürmeyi planladığını belirten saldırgan, HDP'deki toplantıyı nereden biliyordu?

11- Katilin atış talimi yaptığı silah poligonu kime ait? Her isteyen silah poligonuna gidip atış yapabiliyor mu? Poligonlarda atış talimi yapanlara yönelik herhangi bir inceleme yapılıyor mu? İnceleme yapılıyorsa sosyal medyadaki fotoğrafları ve intikamdan açıkça bahsetmesi nasıl görmezden gelindi?

12- Katil saldırıdan önce atış talimleri yapıyor, keşifler yapıyor, hatta bina içerisinde bulunan İngilizce kursuna, HDP'ye gelip gidenleri ve güvenlik önlemlerini tespit etmek için kayıt yaptırıyor. Planlı, projeli bir saldırı gerçekleştirmesine rağmen saldırgan neden bir gün dahi gözaltında tutulmadan apar topar adliyeye gönderildi? Polis, saldırganın bağlantılarını ve arkasındaki yapıyı deşifre etti mi? Saldırıyı gerçekleştirmesi için birileri tarafından motive edildi mi?

13- Soyadını vermediği ve kendisini eğittiğini söylediği Alican kimdir, hangi yapının içerisinde yer almaktadır?

14- Babası ve diğer aile fertleriyle yaşayan ancak sık sık otellerde de kalan saldırgan, görevinden de istifa ettiğini söylemesine rağmen otellerde kalacak parayı nasıl temin etti? Silah ve ruhsat parasını nasıl sağladı?

15- Saldırganı parti binasının önüne bırakan taksi şoförü ifadesinde, Gencer'i Manisa, Balçova Termal Otel ve HDP önüne sıklıkla götürdüklerini anlattı. Balçova Termal Otel'in mülkiyeti İzmir Valiliği’nde bulunuyor. Aradaki ilişki nedir?

16- Saldırgan ifadesinde Deniz Poyraz'ı öldürdükten hemen sonra WhatsApp durumunda fotoğrafını paylaştığını, sonra içeriyi inceleyip dağıttığını ifade ediyor. Ancak henüz gözaltındayken WhatsApp ve Instagram paylaşımlarını kim sildi ve kapattı?

17- Mobese kayıtlarının yanı sıra polis çevredeki dükkanların kayıtlarını da topladı. Bu görüntülerin ne kadarı soruşturma dosyasına konuldu? 

18- Saldırganın ilişkilerini deşifre etmek için HTS kayıtları incelemeye alındı mı?

19- Bu kadar önemli bir olayda failin ilk ifadesi, saldırıdan bir saat sonra basına sızdırıldı. Bunun için soruşturma açıldı mı?

20- Katili yakalayan polislerin 'yakınlık' gösterdikleri videoları polis niye basına servis etti? Bununla ilgili soruşturma var mı? 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.