HDP’nin kapatılacağını düşünenlerin oranı yüzde 13

HDP’nin kapatılacağını düşünenlerin oranı yüzde 13

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin araştırmasına göre; HDP'nin kapatılması halinde seçmenin 78,2'si HDP'nin kuracağı partiye oy vereceğini" söyledi. Yüzde 9'u ise; başka bir partiye kesinlikle oy vermeyeceğini belirtti.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 4-8 Mart 2022 tarihleri arasında bölge illerinde seçim gündemli araştırmasının sonucunu açıkladı.

16 kentte yapılan araştırmada katılımcılar, Türkiye'nin 1. öncelikli sorununun ekonomik / kriz işsizlik (76,3’ü) 2. öncelikli sorununun Kürt sorunu (17, 4),  3. Öncelikli sorunun ise eğitim sistemi (17) olduğunu söyledi.

Araştırmada "Bu Pazar Bir Genel Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Veririsiniz?" diye soruldu. Seçmenin yüzde 12'si "oy kullanmayacağım" derken 37,7'si HDP, yüzde 15,6'sı CHP, yüzde 14,6'sı AKP'ye oy vereceğini ifade etti.

274.jpg

Sadece HDP seçmenine sorulan  "HDP Kapatılırsa Hangi Partiye Oy Vereceksiniz?" sorusuna ise; katılımcıların yüzde 78,2'si "HDP'nin Kuracağı Partiye veya Adres Olarak Göstereceği Partiye Oy Veririm" dedi.  Yüzde 9'u "Başka Bir Partiye Kesinlikle Oy Vermem" derken yüzde 4,1'i "Başka Bir Partiye Oy Veririm" cevabını verdi.

304.jpg

Katılımcılara "Erken Bir Genel Seçime Gidilmesi Gerektiğini Düşünüyor Musunuz?" sorusu soruldu. Görüşmecilerin yüzde 64,9’u “evet gidilmeli” derken, yüzde 17,9’u “hayır”, yüzde 17,3 “kararsızım” yanıtını verdi.

Araştırmada HDP hakkındaki kapatma davasına da ilişkin soru yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 47,8', "kapatılamaz" cevabı verirken, yüzde 13,7'si "kapatılabileceğini" söyledi.

282.jpg

 "Mevcut Durumda Var Olan İttifaklara Oy Verir Misiniz?" sorusuna ise; görüşmecilerin yüzde 15,1'i "Cumhur ittifakına", yüzde 16,1'i millet ittifakına oy verebileceğini belirtti.

338.jpg

 "6 Muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş programı için bir araya gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da katılımcıların yüzde 42,7'si "olumlu" değerlendirirken, yüzde 37,8'i "kararsız" olduğunu belirtti. Olumsuz bulanların oranı ise yüzde 19,5 oldu.

"Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Dönüş Programı İçin Bir Araya Gelen 6 Muhalefet Partisinin Buluşmasında HDP'nin Yer Almamasını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 36,6'sı "HDP'nin katılmamış olmasını olumsuz" bulurken, yüzde 18,6'sı da "olumlu" bulduğunu belirtti.

 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum