HDP'liler sel bölgesinde: Acil afet bölgesi ilan edilsin

HDP'liler sel bölgesinde: Acil afet bölgesi ilan edilsin

HDP Van İl Örgütü, Başkale ilçesinde etkili olan sağanak yağış ardından yaşanan selden etkilenen yurttaşları ziyaret etti. HDP’liler, peş peşe yaşanan sel nedeniyle bölgenin acil afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi’nde sağanak yağış nedeniyle meydana gelen selden dolayı evi ve ahırları yıkılan yurttaşları ziyaret etti. Selin yaşadığını bölgeyi ziyaret eden HDP’li vekiller Sezai Temelli, Muazzez Orhan Işık, HDP ile DBP il eşbaşkanları ve partiler, selden etkilenen yurttaşlarla görüştü.

HEYET ZİYARETİ SIRASINDA TEKRAR SEL YAŞANDI

HDP heyeti yurttaşlarla görüştüğü sırada tekrar sel yaşandı. Sel yaşadığında yurttaşlarla görüşen heyete yurttaşlar, çalışmanın eksik yapıldığı tekrar selin yaşandığını belirtti. Heyet, mahalledeki incelemelerden sonra sel bölgesinde açıklama yaptı.

‘ÇALIŞMALAR YETERSİZ’

Yaşanan sel için mahalleye geldiklerinde tekrar sel yaşandığını aktaran HDP’li vekil Muazzez Orhan, “Dünkü selden birçok ev zarar görmüştü. Yine yaşanan selde birçok ev daha zarar gördü. Kullanmaz haldeler. Burada yaptığımız gözlemde; burada yapılan kanalın yetersiz olduğu, kanalın 4, 5 yıldır temizlenmediği için akan suların taşıdığı kumlardan dolayı dolduğunu gördük. Çalışmaların yetersiz olmasından kaynaklı böylesi bir selde böylesi zararlar ortaya çıktığını gözlemledik. Halk zor durumda, sürekli yağış devam ediyor. Bundan dolayı can güvenliği tehlikesi var. Biran önce gerekli çalışmaların yapılması için çağırıda bulunuyoruz” dedi.

‘YANLIŞ MÜTEAHHİTLİK’

Yaşanan selde etkilenen yurttaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başlayan HDP’li vekil Sezai Temelli ise, “Tek tesellimiz can kaybının olmaması ama zayiat çok büyük. Onlarca ev yaşanamaz halde, insanlar geceyi nasıl geçireceklerini bilemiyorlar. Fakat bu saat olmuş, etrafta bir çadır görmeniz mümkün değil. Gerçek anlamda afet bölgesine götürülmesi gereken hiçbir hizmet buraya getirilmiş değil. Ama etrafta jandarma, korucu, polis, güvenlik görevlisi var. Ama bir doğal afet durumunda insanlara yardım etmesi gereken kamu kurumlarına dair kimse yok.  Kayyım gelmiş gövde gösterisi yapıyor. Zaten bir yerde kayyım var ise, orada hizmet beklemeniz abesleşir. Tamamıyla durum budur. Evet doğal afettir. Neden bu ülkede doğal afetlerin sonucu, bu kadar büyük şiddetli yıkıma yol açıyor? Bu sorunun yanıtını iktidar çıkıp vermelidir. Çünkü bu iktidar yanlış politikalar sonucunda yaptığı yanlış müteahhitlik akıllarıyla, aslında bu felaketlerin bu denli şiddetli sonuçlanmasına yol açıyor” ifadelerini kullandı.

‘BÖLGE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN’

Yüksekova-Van karayolu yapıldığında oluşan suyu taşıyamayacak kanalların yapımıyla bölgede selin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Temelli son olarak şunları söyledi: “Bu nasıl bir mühendisliktir. Bu nasıl bir akıldır. Bu bütün mühendislik fakültesinde nasıl yol yapılmaz diye okutulması gereken bir vakadır. İşte AKP zihniyeti budur. Bu felaketin sorumlusu budur. Dünyanın her yerinde doğal afet yaşanıyor. Nerede böyle yıkıcı sonuç çıkıyor? Biz görmüyoruz.  Orman yangınlarında olduğu gibi, sel felaketinde de bu iktidarın beceriksizliği ama bir yandan da talan ve rant zihniyeti bir kez daha deşifre olmuştur. Biran önce bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Biran önce geç kalınmaksızın bu bölgede yaşayan insanların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Bu konuda bir dakika bile geç kalmak ayrımcılıktan başka bir şey değildir. Halkımıza bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Allah bir daha böyle felaket göstermesin diliyorum.”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.