HDP’li Oluç'tan Oktay’a: 2023’te Kürtleri kimin temsil ettiğini göreceksiniz

HDP’li Oluç'tan Oktay’a: 2023’te Kürtleri kimin temsil ettiğini göreceksiniz

HDP'li Saruhan Oluç, 'HDP Kürtleri temsil etmiyor' diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, seçim sonuçlarını hatırlatarak, "2023’te kimin temsil ettiğini, kimin temsil etmediğini göreceksiniz" de

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın HDP’ye yönelik "Kürt kardeşlerimizi temsil edemezsiniz. Bizim Kürt vatandaşımızla, sizin hiçbir alakanız yoktur" sözlerine tepki gösterdi. Oluç, “Kürtler karar veriyor kimin kendilerine temsil edeceğini. Siz değil temsil eden biziz. Sadece Kürtleri temsil ettiğimizi de söylemiyoruz. Türkiye’de yaşayan Türkleri, Arapları, Lazları, Gürcüleri, Boşnakları herkesi ama herkesi, bütün farklı kimlikleri, farklı inançları kültürleri, ana dilleri hepsini temsil ettiğimizi söylüyoruz. 2018 seçim sonuçlarından örnekleri verdim. Bu iyi günleriniz 2023’te göreceksiniz kimin temsil ettiğini, kimin temsil etmediğini” dedi.

ANKA'nın haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı ile bağlı kuruluşların bütçesi üzerine grupların konuşmaları tamamlandı. Görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sunum yaptı. Oktay’ın sunumun ardından HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç söz aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumunda HDP’ye yönelik, "Kürt kardeşlerimizi temsil edemezsiniz. Bizim Kürt vatandaşımızla, sizin hiçbir alakanız yoktur" sözlerine cevap veren HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Hangi evrende yaşadığınızı bilmiyorum ama ben size biraz temsil sayıları vereyim 2018 seçimlerinden; Diyarbakır’da biz yüzde 66 almışız siz yüzde 21, Mardin’de biz 59 almışız siz 30, Van’da biz 59 almışız siz 31, Batman’da biz 62 almışız siz 25, Şırnak’ta biz 70 almışız siz 18, Hakkari’de biz 70 almışız siz 20, Siirt’te biz 51 almışız siz 39, Ağrı’da biz 62 almışız siz 28, Muş’ta 55 almışız 32 almışsınız, Dersim’de biz 51 almışız siz 14, Iğdır’da biz 44 siz 20 almışsınız. Siz neden bahsediyorsunuz? Kürtler karar veriyor kimin kendilerine temsil edeceğini. Siz değil temsil eden biziz. Sadece Kürtleri temsil ettiğimizi de söylemiyoruz. Türkiye’de yaşayan Türkleri, Arapları, Lazları, Gürcüleri, Boşnakları herkesi ama herkesi, bütün farklı kimlikleri, farklı inançları kültürleri, ana dilleri hepsini temsil ettiğimizi söylüyoruz. Bu 2018 seçim sonuçlarından örnekleri verdim. Bu iyi günleriniz 2023’te göreceksiniz kimin temsil ettiğini, kimin temsil etmediğini” dedi.

Oktay’ın, ‘Kürt’e düşmanlık’ sözlerine de yanıt veren Oluç, “Sizin Aile Bakanınız Adana’da, ‘Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaya çalışıyorlar, bizde kurdurmamaya çalışıyoruz. Suriye’nin kuzeyinde bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu orada bir Kürt devleti kurdurmamak için ayrı ayrı mücadele ediyorlar’ dedi. Kürt’e düşmanlıktan bahsediyorsanız konuşmaya Suriye’den başlayalım” ifadelerini kullandı.

'SİZ 'KARANLIK EMEL’ LAFIYLA TARTIŞMAK İSTİYORSANIZ TARTIŞABİLİRİZ'

Oktay’ın konuşma diline de eleştiride bulunan Oluç şunları kaydetti:

“Biz burada mümkün olduğu kadar temiz dille konuşmaya çalışıyoruz. Şu laflarınızı çok talihsiz buluyorum: ‘Karanlık emelleriniz var.’ Ne karanlık emelimiz var? Demokratik siyasetle mücadele ediyoruz. Adalet, eşitlik, özgürlük mücadelesi veriyoruz. Her şeyimizi şeffaf yapıyoruz. Siz bu, ‘karanlık emel’ lafıyla tartışmak istiyorsanız şöyle şeylerle tartışabiliriz: Mesela 6 yaşındaki bir çocuğun yıllarca maruz kaldığı istismarı örtmeye çalışmak karanlık bir iştir. Ensar Vakfı’nda yaşananlar sizin karanlığınızdır. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek üstünü kapattığınız suçlar karanlıktır. ‘Küçüğün de rızası var’ diyerek çocuk istismarını meşrulaştırmak sizin karanlığınızdır. İŞİD, ÖSO, HTŞ’yle girdiğiniz ilişkiler sizin karanlığınızdır. İŞİD liderlerinin Türkiye kontrolü altındaki bölgede öldürülmeleri ve yakalanmaları sizin karanlığınızdır. Sayısı bilinmeyen İŞİD uyuyan hücrelerinin bu ülkede olması sizin karanlığınızdır. Uyuşturucu baronlarıyla fotoğraf çektiren bakanlar sizin karanlığınızdır. Türkiye’nin uyuşturucunun üretim ve pazar merkezi haline getirmeniz sizin karanlığınızdır. Rüşvet çarkı, kirli ihaleler, yolsuzluklar, soygunlar sizin karanlığınızdır, Nereye harcandığı bilinmeyen denetlenmesine izin verilmeyen örtülü ödenek karanlığınızdır” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.