HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten Oktay’a “Sabite Ekinci” soruları

HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten Oktay’a “Sabite Ekinci” soruları

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç-Koçyiğit, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde mahpus siyasetçi Sabite Ekinci’ye yönelik hak ihlallerine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç-Koçyiğit, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesindeki Varto Belediyesi Eş Başkanı Sabite Ekinci hakkında idare ve gözlem kurulunun ‘iyi halli’ olmadığına yönelik verdiği karar hakkında adalet bakanlığına soru önergesi sunarak konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Hak ihlalleri sıralandı

Kılıç – Koçyiğit, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şu noktalara dikkat çekti.

Muş Varto Belediye Eşbaşkanı Sabite Ekinci 2016 senesinden bu yana hapishanede tutulmakta ve şu an Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinde hükümlü olarak bulunmaktadır. Sabite Ekinci hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedilmiş ve cezanın koşullu salıverilme tarihi 17/06/2022 olarak belirlendi.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi İdare ve Gözlem Kurulu mahpusun koşullu salıverilme ile tahliyesinin değerlendirilmesi hakkında toplantı almış ve mahpusun infaz edilen bir disiplin cezasının olması sebebiyle esas olarak iyi hal değerlendirmesini 28/06/2022’de yaptı.

Nitekim belirtilen disiplin cezasındaki fiil arama esnasında ayakkabıların çıkartılmamasına ilişkin olup bunun için ‘görevi yaptırmamak için direnme’ iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan hapishane kurumu haklı görülmemiş kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.

Tüm bu yaşananlar ardından İdare ve Gözlem Kurulu tarafından yapılan ve adına mülakat denilen değerlendirmeye çıkmayı reddeden mahpus hakkında; kurum görevlileri tarafından yapılan çalışmalara ilgisiz kaldığı, kolaylık sağlamadığı, kurallara riayet etmediği, sosyal, kültürel etkinliklere katılmadığı, kendisi ile benzer suçlar bakımından tutuklu olan mahpuslarla ‘örgütsel’ faaliyetler yürüttüğü, ‘örgüt’ koğuşunda kaldığı ve bu sebeplerle toplumla bütünleşmeye hazır olduğuna dair olumlu bir izlem vermediği karar altına alınarak ‘iyi halli’ olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

Kılıç-Koçyiğit’in yanıtlanmasını istediği sorular

1- Sabite Ekinci adlı mahpusun Sincan Hapishane idaresi tarafından ayakkabılarını çıkarmadığı gerekçesiyle disiplin cezasına mahkûm edildiğinden haberdar mısınız?

2- Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘ayakkabı çıkarmamak’ fiilinin görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturmadığı yönünde kesin olarak karar verdiğinden ve buna rağmen hapishane idaresinin mahpus hakkında 1 ay süreyle ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verdiğinden haberdar mısınız?

3- Türkiye hapishanelerinde pandemi sebebiyle birçok sosyal etkinliğin yaptırılmadığı biliniyorken İdare ve Gözlem Kurulu’nun Sabite Ekinci hakkında sosyal ve kültürel etkinliklere katılmadığı iddiası yerinde midir?

4- Hapishane görevlisi tarafından mahpuslar üzerinde yapılan üst aramalarının sınırı aşan hallerde görevli failler hakkında Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

5- Sabite Ekinci hakkında İdare ve Gözlem Kurulu tarafından ‘örgüt’ koğuşunda kalıyor gerekçesiyle iyi halli olmadığı yönünde karar verildiğinden haberdar mısınız? Bakanlığınıza bağlı Hapishanelerde ‘örgüt’ koğuşunun olduğunu belirtmek hukuksal olarak nasıl açıklanmaktadır?

6- ‘Örgüt’ koğuşu ile diğer koğuşların arasında nasıl bir fark vardır, hapishane idaresinin belirttiği şekilde bir koğuşta örgütsel faaliyet yürütmek mümkün müdür?

7- Sabite Ekinci hakkında İdare ve Gözlem Kurulu tarafından ‘kurum görevlileri tarafından yapılan çalışmalara ilgisiz kaldığı, görevlilere yardımcı olmadığı’ şeklinde karar verilmiştir. Kurum görevlilerine ilgisiz kalmak bir disiplin cezası gerekçesi midir?

8- İdare ve Gözlem Kurullarına, hapishane personeline ilgisiz kalmak fiili hangi yasal düzenleme ile ele alınmaktadır, kurum yetkililerine ilgili davranmanın kriteri nedir?

9- Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinde şartlı tahliye süresi gelmiş olmasına rağmen tahliyesi engellenen, infazı uzatılan mahpus sayısı kaçtır?

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.