HDP’li Dede, Yüksekova’daki zırhlı araçları sordu

HDP’li Dede, Yüksekova’daki zırhlı araçları sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova’daki zırhlı araçlarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Dede’nin verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"14 Ekim 2022 tarihinde Yüksekova İlçesi İpek Yolu Caddesinde Yüksekova Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polislerin kullandığı araç 17 yaşındaki bir çocuğa çarparak, ağır yaralamıştır. Sivil yerleşim alanlarında gerekli özen gösterilmeksizin aşırı hızlı ve trafik kurallarına aykırı bir şekilde kullanılan arazi araçları ve zırhlı araçlar; yurttaşların hayatlarını tehdit ederek bir kamu güvenliği sorunu oluşturmaktadır. Yine yerleşim yerlerinde bu araçlar kapıları açık bir şeklide ağır silahları teşhir ederek ve hoparlörlerden çıkan yüksek seste müzik ya da marşlarla dolaşarak halk arasında endişeye neden olmaktadırlar.

Bu bağlamda;

  1. 14 Ekim 2022 tarihinde Yüksekova ilçesinde gerçekleşen kaza ile ilgili olarak yürütülen bir soruşturma var mıdır? Kazaya karışan zırhlı aracı kullanan kişi ile ilgili hangi işlem gerçekleştirilmiştir?
  2. Son on yılda zırhlı araçların karıştığı ve ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kaza sayısı kaçtır?
  3. Zırhlı araçların karıştığı kazalarla ilgili olarak açılan soruşturma ve kovuşturma sayısı kaçtır? Haklarında ceza verilen ya da görevden alınan güvenlik görevlisi var mıdır?
  4. Faillerin yargılanmamasının ve cezasızlık politikasının yeni kazalara davetiye çıkaracağı gerçeği karşısında nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?
  5. Kazalar kimler tarafından soruşturulmaktadır, bu kişi veya kişilerin bağımsız ve tarafsız olduklarını düşünüyor musunuz?
  6. Yüksek tonajdaki zırhlı araçların yerleşim yerlerinde devriye yapması doğru mudur?
  7. Kazalara karışan zırhlı araçların fren sistemi ve görüş sistemlerinden kaynaklı teknik yetersizlikleri var mıdır? Bu araçların kontrolleri hangi aralıklarla ve kimler tarafından yapılmaktadır?
  8. Araç içinde bulunan personelin güvenliğini sağlayan zırhlı araçların araç dışında kalan yurttaşların hayatlarını tehdit etmeleri konusunda bakanlığınızın görüşü nedir? Bu araçların yerleşim yerlerinde kullanılmaması ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?
  9. Zırhlı araçların mahalle aralarında korku ve paniğe neden olacak şekilde kapılarının açık, ağır silahların teşhir edilerek dolaşmalarının sebebi nedir?
  10. Zırhlı araçların hoparlörlerinde çevreyi rahatsız edecek şekilde müzik veya marş çalınmasının sebebi nedir? Bu uygulama ile ne amaçlanmaktadır? Bu konuda bir araştırmanız olacak mı?"

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum