HDP'li Dede, Yüksekova’da başlatılan Pusulam Polis Projesi'ni sordu

HDP'li Dede, Yüksekova’da başlatılan Pusulam Polis Projesi'ni sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova’da başlatılan Pusulam Polis Projesi için meclise soru önergesi verdi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, halkın parmak izinin alındığı “Pusulam Polis Projesi” için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Dede’nin soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“27 Eylül 2022 tarihinde Hakkâri Emniyet Müdürlüğünün resmi twitter hesabından Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis memurlarının “Pusulam Polis Projesi” kapsamında; yurttaşların evlerinde parmak izi aldığı fotoğraflar kamuoyuyla paylaşılmıştır. Haberin detaylarında ve basına verilen demeçlerde söz konusu uygulamanın kaybolan engelli yurttaşları ailelerine kavuşturmak amacı ile yapıldığı açıklanmıştır. Güvenlik güçleri tarafından başlatılan bir proje kapsamında aynı zamanda fişleme anlamına gelecek şekilde yurttaşların parmak izlerinin alınması başta Anayasa olmak üzere ulusal mevzuata ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve yargı kararlarına açıkça aykırıdır.

Bu bağlamda;

  1. Hakkâri Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yurttaşların parmak izlerinin alınması uygulaması hakkında bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
  2. Yurttaşların parmak izlerinin hangi hallerde alınabileceği PVSK 5. Maddede tek tek ayrıntılı olarak belirtilmiştir, bu uygulamanın Anayasa ve yasalara aykırı olduğu gibi polise takdir yetkisi vermeyen 5.maddeye de aykırı olduğunu düşünmüyor musunuz?
  3. Biyometrik veri olan parmak izi kişisel bir veridir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) madde 4 hükmüne göre, kişisel verilerin işlenmesinde, hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma, doğru ve gerektiğinde güncel olma, belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme, işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma, ilgili mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilme ilkelerine uyulması zorunludur. Biyometrik veri işleme noktasında, müdahalenin ağırlığı ile müdahaleyi haklı kılacak sebepler arasında ölçülülüğün bulunması gerekmektedir. Bu noktada kaybolan engelli çocuklara ulaşmak için birden fazla araç bulunduğu halde en uygun aracın parmak izi olduğu konusunda bakanlığınız Hakkâri Emniyet Müdürlüğü ile aynı düşüncede mi? Bu yaklaşım sizce orantılı mıdır?
  4. Tarafların eşit konumda olmadığı veya taraflardan birinin diğeri üzerinde etkili olduğu durumlarda rızanın özgür iradeyle verilip verilmediği hususu her zaman hukuken tartışmalıdır. Bu noktada güvenlik kuvvetlerinin ev ev gezerek yurttaşların parmak izlerini almasında rıza özgür iradeye dayandığı kabul edilebilir mi?
  5. Hukuk devletinde olması gerektiği gibi idarenin hukuk dışı eylemleri adli ve idari denetime tabidir. Bu kapsamda uygulama yapanlar hakkında adli ve idari süreç başlatacak mısınız?
  6. Hukuka açıkça aykırı olan Hakkâri Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan parmak izi alınması uygulamasına son verecek misiniz?
  7. Önergeye cevap verildiği tarihe kadar bu uygulama kapsamında Hakkâri ilinde kaç kişinin parmak izi alınmıştır? Elde edilmiş olan parmak izlerini imha edecek misiniz? Parmak izi alınan yurttaşların tamamı iddia edildiği gibi engelli bireyler midir?
  8. Türkiye’de hangi il ve ilçelerde benzer mahiyette uygulama yapılmıştır?
  9. Bahsedilen “Pusulam Polis Projesi”nin içeriği nedir? Projenin giderleri hangi bütçeden karşılanmaktadır ve projenin kapsamı nedir? Proje kaç ilde uygulanmaktadır?”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.