HDP’li Dede, cezaevlerindeki işkence iddialarının araştırılması için önerge verdi

HDP’li Dede, cezaevlerindeki işkence iddialarının araştırılması için önerge verdi

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, cezaevlerinde mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması amacıyla meclise önerge sundu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Patnos L Tipi Cezaevi, Beşikdüzü T Tipi, Van T Tipi Cezaevi ve Afyonkarahisar T Tipi Kapalı Cezaevlerinde mahpuslara yönelik hak ihlallerinin tespiti ve işkence iddialarının araştırılması için meclise önerge sundu.

Araştırma önergesinde Dede, “Cezaevlerinde sürekli hak ihlalleri yaşandığı ve cezaevi idarelerince mahpuslara yönelik sistematik bir şekilde işkence ve kötü muamele yapıldığı yönündeki anlatımlar basında yer almış ve kamuoyunda endişeyle karşılanmıştır.” diye belirtti.

Dede’nin sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı:

“Patnos T Tipi Cezaevinde; mahpusların hastaneye gitmeleri engellenmekte, infaz koruma memurları provakatif davranışlar sergilemekte, haklarında yapılan suç duyuruları işleme alınmamaktadır. Cezaevinde dört mahpus tedavilerinin engellenmesi ve ihmal edilmesinden dolayı yaşamını yitirmiştir. Mahpuslara revire gitmeden önce ağızlarını açmaları dayatılmakta ve bu insanlık dışı muameleden dolayı mahpuslar revire gitmemektedirler. Mahkumların atölye ve sinema olmak üzere aktiviteleri yasaklanmakta, yine aktivite anlamında ayda sadece bir saat spor yapmalarına izin verilmektedir. Mahkumlar tecrit edilmektedir. Günlük gazeteler biriktirilmekte, günlük olarak verilmemekte ve yine mahkumların istedikleri gazeteler verilmemektedir. Ayrıca Patnos T tipi Cezaevinde oda değişikliği talepleri yerine getirilmemekte, müzik enstrümanlarına keyfi olarak el konulmakta, görüntülü konuşma hakkından adli mahkumlar yararlandığı halde siyasi mahpusların bu hakkı kullanmalarına izin verilmemektedir. Ayrıca denetimli serbestlik haklarından yararlandırılmamakta ailelerinin bulunduğu illere gönderilmemektedirler. İnfaz hakimlerinin verdiği kararlar mahpuslara verilmemektedir. Aileler tarafından Patnos cezaevine gönderilen çamaşırlar ve kargoyla yollanan eşyalar mahpuslara verilmemektedir. Mahpuslara fahiş elektrik faturaları kesilmekte, fatura itirazları işleme alınmamakta ayrıca demirbaş eşyaların parası mahpuslardan alınmaktadır. Yine diğer cezaevi olan Beşikdüzü Cezaevinde mahpusların insani talepleri reddedilerek hakları gasp edilmektedir. Söz konusu cezaevinde toplu aktiviteler engellenmekte mahpuslar tecrit edilerek spor, atölye vb kurslar yasaklanmakta, radyolara el konulmakta, kitaplara kota uygulanmakta ve mahpusların depodaki eşyaları verilmemektedir. Bu hukuksuzlukların son bulması için mahpusların açlık grevine girdiği bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yine benzer mahiyette uygulamaları ile Van T Tipi Cezaevi kamuoyunun gündeminde olup, yapılan hukuksuzluklar kamuoyunda endişe ile takip edilmektedir. Mahpuslar hastaneye sevk edilmemektedir. Yıllardır tedaviye ulaşması engellenen mahpuslar bulunmaktadır. Bedriye Özdemir adlı mahpus ranzadan düşmesi sonucu kolu sakatlanmış ancak iki yıldır hastaneye götürülmemiş ve sakatlanan kolu ile bekletilmektedir.   Yine Afyonkarahisar T Tipi Kapalı Cezaevinde siyasi mahkumların tüm hakları askıya alınmış, mahpuslar sürekli olarak sözle taciz edilmekte ve koğuşları sürekli basılmaktadır.

Devletlerin, kişileri özgürlüğünden mahrum bıraktığı her yerde, insan onurunu koruyacak koşulları oluşturmak için gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Yukarıda örnek verdiğimiz ceza infaz kurumlarında uygulanan hukuk dışı uygulamalar tüm cezaevlerinde yaşanmaktadır. Ceza infaz Kurumlarında yaşanan hak ihlallerinin tespiti ve benzer ihlallerin bir daha yaşanmaması için Anayasanın 98.maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104.ve 105.maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.