HDP'li Dede, Çakmak'ı Çavuşoğlu'na sordu

HDP'li Dede, Çakmak'ı Çavuşoğlu'na sordu

Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Sait Dede, 25 yaşındaki Rustem Çakmak'ın İran askerlerince açılan ateşle hayatını kaybettiği olayı meclis gündemine taşıdı.

15 Ağustos'ta Şemdinli ilçesinin İran sınırında bulunan Mağaraönü (Şekevtanê) köyü sakini 25 yaşındaki Rustem Çakmak İran askerlerinin açtığı ateşle hayatını kaybetmişti.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, olayın aydınlatılması için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdi.

Dede önergesinde, Şemdinli ilçesine bağlı Mağaraönü (Şikevtan) Rüstem Çakmak isimli gencin İran İslam Cumhuriyeti askerleri tarafından vurulduğunu belirtti ve görgü tanıklarının beyanlarına göre İran askerlerinin sınır ihlali yaparak Çakmak'ı öldürdüğünü ifade etti.

 Dede, yazılı olarak yanıtlaması istemi ile Bakan Çavuşoğlu'na şu soruları yöneltti

15.08.2021 tarihinde İran İslam Cumhuriyeti askerleri tarafından öldürülen yurttaş Rüstem Çakmak’la ilgili olarak hangi girişimlerde bulundunuz? Bu konu hakkında yaptığınız ve yapacağınız diplomatik girişimler nelerdir?

Rüstem Çakmak’ın İran askerleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesi ile ilgili İran İslam Cumhuriyeti’ne nota verecek misiniz?

Bu cinayetin soruşturulması, katil veya katillerin yakalanarak cezalandırılması, tekrarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması noktasında İran devleti ile ne gibi temaslarınız olacak?

 Mağdur ailenin uluslararası hukuktan doğan tazminat haklarını bakanlığınız ilgili devletten talep edecek mi?

Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle son beş yılda İran-Türkiye sınırında kaç sivil katledilmiş, kaç sivil yaralanmıştır? Bu ihlaller konusunda İran İslam Cumhuriyetine nota verilmiş midir?

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.