HDP’den RTÜK’e başvuru: TRT Genel Müdürü görevden alınsın

HDP’den RTÜK’e başvuru: TRT Genel Müdürü görevden alınsın

HDP, 1 Kasım seçim döneminde siyasi partilere ilişkin eşitsiz yayın politikası nedeniyle TRT’nin Genel Müdürü’nün görevden alınmasına için RTÜK’e başvuruda bulundu.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, 1 Kasım seçim sürecinde TRT’nin partiler arasındaki eşitsizliği nedeniyle TRT Genel Müdürü’nün görevden alınması için Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) başvuruda bulundu.

RTÜK’e verilen dilekçede, “TRT’nin 1 Kasım seçimleri öncesi taraflı yayın yaptığı, siyasi parti ve gruplar arasında fırsat eşitliği yaratmadığı açıkça görülmektedir. Seçim dönemi yayınları kapsamında TRT yayınları incelendiğinde gerçekleşen canlı yayınların yüzde 85’inin AKP’ye ayrıldığı görülmektedir.  TRT Haber Kanalı, 1 Kasım seçimleri sürecindeki seçim yayınlarını AKP propagandasına ayırarak taraflı hareket etmiştir” denildi.

AKP’ye 41,5 saat

TRT Haber’in, canlı yayınlarında AKP’ye CHP’nin 7, MHP’nin 21, HDP’nin 138 katı süre ayırdığı belirtildi.

Dilekçede, AKP Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 41,5 saat ayıran TRT Haber’in, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a ise toplamda 18 dakika ayırdığı bildirildi. Dilekçede, TRT Haber’in seçim yayınları kapsamında özel yayın konuğu olarak 42 AKP’liyi konuk aldığı ve diğer partilerin hiçbirinden konuk almadığı belirtildi.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Gerçekleştirdiği bütün söz programlarına AKP temsilcilerini konuk alan, partimiz başta olmak üzere diğer muhalefet partisi temsilcilerine fırsat eşitliği sağlamayan TRT Haber kanalı, bu tutumuyla seçim dönemi yayınlarında en yoğun ihlalleri gerçekleştirmiş, muhalefet partilerinin sesinin seçmenlere ulaşmasını açıkça engellemiştir.

‘Demirtaş’ın sesi verilmedi’

“TRT Haber, haber bültenleri içerisinde HDP Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş’ın sesini vermeyerek haberi dış seslendirme yoluyla sunmaktadır. 7 Haziran seçimlerinin ardından 1 Kasım seçimlerine kadar geçen süre içerisindeki haber bültenleri incelendiğinde birkaç yayın dışında Eş Genel Başkanımızın sesi bilinçli ve keyfi olarak haber bülteninde fona verilmemektedir.  Diğer yandan HDP açıklamalarında hükümetin politikalarına yönelik eleştiriler içeren sözler de sansürlenerek yansıtılmaktadır.

‘HDP karşıtı algı kullanılmakta’

“Diğer yandan TRT Haber kanalında yayınlanan söz programlarına katılan stratejist, uzman, gazeteci, STK temsilcisi adı altındaki konukların yorumlarında partimizi, muhalif kesimleri, hedef gösteren, dışlayan, toplum önünde suçluymuş gibi yansıtan, kamuoyunda HDP karşıtı bir algı oluşturmayı hedefleyen ifade ve sözler kullanılmaktadır.

“Partimizin seçim bildirgesini açıkladığı 2 Ekim 2015 tarihinde canlı yayın konuğu olarak alınan bir yazar, HDP’ye yönelik yorum ve eleştiri sınırlarının ötesinde suçlayıcı, iftira niteliğinde ifadelerde bulunarak, anti propaganda yapmıştır.

‘Ayrımcı, ötekileştirici dil’

“Partimizin başvurusu üzerine bu program Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından ihlal yönünde olarak tespit edilerek, Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilmiştir. Ayrıca 12 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bir söz programının katılımcısı HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’a ‘vatan haini’ ve ‘terörist’ gibi çok ağır suçlama ve hakaretlerde bulunurken, kamu yayıncısı olması gereken TRT’nin moderatörü müdahalede bulunmayarak, yayın ilkelerini ihlal etmiştir.

“TRT’nin izlediği taraflı yayın çizgisi programlara çıkan kişilere, HDP başta olmak üzere tüm muhalefet kesimlerine hakaret etme, aşağılama, suçlama serbestliği yaratmaktadır. TRT yayınlarındaki ayrımcı, ötekileştirici dil sadece muhalif siyasi görüşler açısından değil, fraklı toplumsal kesimler açısından da kullanılmaktadır.”

‘Görevden alınması gerekir’

“Buna göre; TRT Genel Müdürünün tarafsızlığını yitirdiğine ilişkin somut bilgi ve emare bulunması halinde RTÜK’ün teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla görevden alınması gerekir. Söz konusu görevden alma işleminin yapılabilmesi için RTÜK’ün teklifi zorunlu bir kamusal görev niteliğindedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.