HDP’den, ‘Muhalefete erken seçim önergesi verelim’ çağrısı

HDP’den, ‘Muhalefete erken seçim önergesi verelim’ çağrısı

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar SAADET lideri Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Görüşmenin gündeminde “erken seçim” vardı.

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan'dan oluşan HDP Heyeti, bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve parti yöneticileri ile görüşmek üzere Saadet Partisi Genel Merkezi'ne geldi.

whatsapp-image-2021-12-22-at-16-8qji.jpg

HDP heyetini Karamollaoğlu’nun yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Sabri Tekir, Bülent Kaya, Cafer Güneş ve Mesut Doğan karşıladı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu kameraların karşısına geçerek ortak açıklama yaptı.

Türkiye’nin “erken” ve “acil” seçime ihtiyacının olduğunu söyleyen Buldan, CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’ni ziyaret etme kararı aldıklarını bu kapsamda ilk görüşmelerini SAADET’e yaptıklarını, bu kapsamda görüşmelerine devam edeceklerini belirtti.

‘TOPLANTILARIN, ERKEN SEÇİM OLASILIĞINA KATKI SUNACAĞINA İNANIYORUZ’

Türkiye toplumunun mevcut ekonomik tablo karşısında bir çıkışa ihtiyacının olduğunu düşündüklerini, bu çıkışın da muhalefet partilerinden beklendiğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Biz de bu sorumluluk çerçevesinde siyasi partilerle görüşüp, Türkiye’nin geleceği açısından bir çıkış bulma yollarını görüşmek ve istişare etmek için bu görüşmeleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

"Türkiye’nin erken seçime, acil bir seçime ihtiyacı var" ifadeleriyle sözlerini sürdüren Buldan, "Çünkü artık Türkiye yönetilemiyor. AKP ve MHP koalisyonunun Türkiye’yi ne hale getirdiğini hepimiz çok yakından görüyoruz. Çok derin bir yoksulluk yaşanıyor. İnsanlar aç ve perişan. Bu çıkışın erken seçimle çözülebileceğine dair inancımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bu toplantıların bir erken seçim olasılığına katkı sunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

SAADET lideri Karamollaoğlu’na teklif sunduklarını belirten Buldan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde muhalefet partilerinin ortak bir önergeyle seçim talebinde bulunmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Bunu eğer diğer siyasi partilerle de ortaklaşırsak yılbaşından sonra bir seçim önergesiyle Meclis’in gündemine getirmeyi de hedefliyoruz” diye konuştu.

Erkeç seçim talebiyle diğer siyasi partilerle yaptıkları görüşmeler kapsamında İYİ Parti’yle görüşme talebinde bulunmadıklarını belirten Buldan, “Şu anda bizim gündemimizde İYİ Parti’yle görüşme yok. Diğer siyasi partilerle görüşmelerimiz devam edecek” dedi.

‘ÇÖZÜM İÇİN NE YAPILABİLİR ARAYIŞINDAYIZ’

Ekonomik anlamda zor bir dönemden geçildiğini, bu zor dönemin faturasının halkın büyük kesimine çıkarıldığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, “Biz bir çözüm için ne yapılabilir arayışındayız. Muhalefet partilerine burada sorumluluk düştüğünü toplumun geniş bir kesimi görüyor. HDP de bu sorumluluğun gereği olarak bu görüşme turunu başlattı. Bizim çeşitli meslek ve emek örgütleriyle de görüşmelerimiz var” dedi ve sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Öncelikle bu krizin bir siyasi kriz olduğunu düşünüyoruz. Çözümün de öncelikle siyasi olduğunu savunuyoruz. Siyasi çözümün de ilk adımın halkın hakemliğine başvurmak olduğu kanısını taşıyoruz. Erken seçim önerimiz dışında, halkın bu enkazın altında kalmasını önleyecek ortak çalışmaları nasıl birlikte yürütebileceğimiz konusunu da gündeme getirdik. Muhalefet partileri halkı bu yıkımdan koruma konusunda da ortak hareket etmenin yollarını aramalıdırlar. Bu konuda da istişarede bulunduk. Bize göre en önemlisi toplumsal barıştır. İktidar ayrıştırma, kutuplaştırma ve düşmanlaştırma politikalarıyla varlığını sürdürmek projesini koruyor. Hatta daha da derinleştirecek gibi görünüyor. Biz de siyasi çıkışın ön şartı büyük barış toplumsal barıştır diyoruz. Bu büyük barış iktidarın dayandığı zemini de büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Bu görüşmelerimizin de toplumsal barış arayışımıza ciddi katkı sağlayacağına inancımız var. “

‘MECLİS ERKEN SEÇİM KARARI ALABİLİR’

HDP Eş Başkanlarına teşekkür eden SAADET lideri Temel Karamollaoğlu da görüşmenin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Görüşmenin içeriğine ilişkin, “Son zamanlardaki gelişmeleri, özellikle de sahada derinleşen kriz hakkındaki fikirlerimizi gündeme getirdik” diyen Karamollaoğlu, “Ülkemiz demokratik bir ülke. Demokrasinin temeli de farklı görüş ve kanaatlere sahip olan siyasilerin bir araya gelip meseleleri mütalaa edebilmeleridir. Eğer bu mütalaa yapılamıyorsa o ülkeye demokratik bir ülke demek olmaz. Elbette farklı fikirler olacaktır. Parlamento mutlaka aktif olmalıdır, demokrasinin gereği yerine getirilmelidir. Bunun gereği olarak da biz bir araya gelip meselelerimizi mütalaa edecek ortamı her zaman oluşturmalıyız” dedi.

Seçime çok uzun bir zaman kalmadığını, kararı iktidarın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceğini belirten Karamollaoğlu, “Meclis erken seçim kararı alabilir, mümkündür. Bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmanın yollarını da bu istişarelerle araştırıp geliştirmek de siyasilerin üzerine vecibe olarak düşmektedir. Bu çalışmaların ileride bütün siyasi partilere yapılmasının da bir gereklilik olduğunu vurguluyorum” diye konuştu.

HDP ve Saadet Partisi liderleri açıklamalarının ardından basın mensuplarından soru almadı. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.