HDP ve Yeşil Sol Parti’nin çalıştayları bitti

HDP ve Yeşil Sol Parti’nin çalıştayları bitti

Çalıştaylar ve atölyelerde Kürt sorununun çözümü, demokratik İslam ve ittifaklara ilişkin öneriler yapıldı, ortaya çıkan sonuçlar, kongre komisyonuna rapor halinde sunulacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) seçimlerden sonra başlattığı eleştiri ve özeleştiri süreciyle, yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında yapılan çalıştay ve atölyeler sona erdi.

Yapılan halk toplantılarından sonra ağustos ayında başlayan programlarda örgütlenme ve siyasi hat kapsamlı iki çalıştay düzenlendi.

Ayrıca, kadın özgün atölyeler de dahil olmak üzere beş atölye yapıldı.

Çalıştay ve atölyelere Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcileri, akademisyenler, HDP Danışma Kurulu üyeleri, parti yöneticileri ve halk katıldı.

"İnançlar eşit bir değerde ele alınmalı"

MA’nın haberine göre; çalıştay ve atölyelerde öneriler yazılı olarak iletilirken, partilerden yeni dönemde Demokratik İslam çalışmalarını yaygınlaştırması, toplumun değer yargılarının göz önünde bulundurulması ve politikaların bu doğrultuda geliştirilmesi istenildi.

Önerilerde inançların özgür ve eşit bir değerde ele alınması ve Siyasal İslam’ın bakışına karşı Demokratik İslam değerlerine öncülük yapan kurum ve yapılarla dayanışmanın ortaklaştırılması talep edildi.

İnançlara dair yapılan atölyelerde ise Alevi inancının özüne uygun olarak; iktidar dışı örgütlenmenin özgür koşullarının yaratılması ve eşit yurttaşlık taleplerinin savunulması için mücadelenin arttırılması önerildi.

"Emek ve Özgürlük İttifakı'nın dar kaldı"

Çalıştaylarda HDP ile Yeşil Sol Parti’nin Kürt sorununa çözüm perspektifi, Kürtlerin ulusal sorunlarına çözüm politikaları ve ağırlıklı olarak Kurdistani İttifak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde yeni bir hamle geliştirilmesinin altı çizildi. Yapılan önerilere karşılık Yeşil Sol Parti ile HDP’nin Kürt sorununun çözümüne dair önemli kararlar alacağı da belirtildi.

Tartışılan bir diğer konu ise 14 Mayıs seçimleri sonrası toplumda gelişen umutsuzluk konusu oldu. Tartışmalarda, "seçim sonrası yaratılan negatif havanın demokrasi güçleri açısından asla kabul edilmeyeceği" vurgulanırken, Türkiye’de tüm ezilenlerin, kadınların, emekçilerin, demokratların ve sol sosyalist güçlerin adresi olması gereken Emek ve Özgürlük İttifakı’nın dar kalması eleştiri konusu oldu.

"Rapor Kongre Komisyonuna sunulacak"

Emek ve Özgürlük İttifakı’na yapılan eleştirilerin sonucunda ise ittifakın yeni dönemde muhalefetin öncülüğünü yapacağı bir siyasi hat kurması önerisi yapıldı. Siyasi hattın çerçevesinin ise önümüzdeki süreçte yapılacak konferanslarda ele alınacağı ifade edildi.

HDP ile Yeşil Sol Parti kongre sürecine girerken yapılan halk toplantılarında halkın dile getirdiği başlıklar ve yine bu kapsamda yapılan atölye ve çalıştaylardaki öneri ve görüşler, kurulacak kongre komisyonuna rapor halinde sunulacak. HDP ile Yeşil Sol Parti böylece çıkan sonuçlar üzerinden yeni yönetiminin politik hattını belirleyecek.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.