HDP Van İl Eşbaşkanı Kava: Halk hastalıkla yüz yüze

HDP Van İl Eşbaşkanı Kava: Halk hastalıkla yüz yüze

HDP Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, “Toplum yararına bir iktidar yok. Böyle bir durumda dahi halkı hastalıkla yüz yüze bırakıyorlar” dedi.

Ak Parti iktidarının, binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan küresel salgına dair, “Herkes kendi OHAL'ini ilan etsin” açıklamalarına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, söz konusu açıklamaların, “Git kendi başının çaresine bak” anlamına geldiğini savundu.

‘BÜTÇE SAĞLIĞA HARCANSAYDI BU OLMAZDI’ 

Söz konusu salgının ortaya çıkardığı sonuca bakarak devlet ve iktidar olgularını doğru değerlendirmek gerektiğine işaret eden Kava, “Korona virüs, devletlerin ve iktidarların elini, ayağını bağlamış durumda. Bunun sebebi nedir? Çin’de başlayıp kısa bir zamanda dünyayı etkisi altına alan bu hastalığın önüne geçemiyorlar. Bugün dünyanın yüzde 50’si karantina altına alınmış durumda. Tabi ki bu durumu değerlendirdiğimizde devlet ve iktidarların durumunu açmak gerekiyor. Acaba neden bu hastalığın önüne geçilmedi. Örnek vermek gerekirse; sağlık açısından, teknik açısından konuşmaya gelince geliştiklerini söylüyorlar; fakat bu hastalığın önüne geçemediler. İktidarlar ve kapitalist ülkeler hiçbir zaman toplumu tehdit eden hastalıklar için başlarını ağrıtmamışlar. Ya da bu konuda geniş bir çalışma yapmamışlardır. Dertleri nedir? Acaba askeri gücümüzü nasıl daha da büyütebiliriz. ‘İnsanları katleden savaş aletlerini nasıl alabilir, elimizde güçlendiririz’ bunu düşünüyorlar. Eğitim, sağlık, kapitalist ve ulus devlet için belki en sondadır. Bu hastalık çıkınca da kapitalist devletler baktılarki bu hastalığın önüne geçemiyorlar. Kapitalist devletler, savaş, işgal ve silah için katrilyon harcadılar. Eğerki bu paraları sağlık ve eğitim için harcamış olsaydılar eminim ki bu hastalığın önü daha erken kesilirdi. Çaresiz kaldıklarında da halka çağrı yapıyorlar. ‘Elimizden bir şey gelmiyor. Hastalığın önüne geçemiyoruz. Ne sağlık açısından ne de teknik anlamda imkanımız yok’ diyorlar. Ya da ‘elimizde solunum cihazı yok’ diyorlar. Düşündüğümüzde silaha ayrılan para sağlığa harcanmış olsaydı eminim, kaos ortamı, kriz ortamı ve çaresizlikle karşı karşıya kalmazdılar. Hastalık ne kadar güçlü olursa olsun eğer ki paralar farklı yerlere harcanmamış olsaydı, doktorlara ve sağlığa harcanmış olsaydı şimdi hastalığın önüne geçilecekti” dedi. 

‘PARA SAVAŞA HARCANIYOR’ 

Genel tablo içinde Türkiye’nin durumuna vurgu yapan Kava, “Bu olumsuz durumların nedeni Türkiye’de iktidar milyon dolarlarca parayı savaş bütçesine ayırdı. Sağlıktan önce eğitimi düşünmek gerekiyor. Çünkü sağlıktan önce eğitim geliyor. Ama bu gün okullara bakıyoruz. Örneğin; bizim de öğrencilerimiz var, gelip bizden para istiyorlar. Ne yapacaksınız dediğimizde diyorlar ki "fotokopi çektirdik parasını vereceğiz" ya da "temizlik malzemesi için para vereceğiz" diyorlar. Yani bu para bu halkın cebinden çıkıyor. Eğitim, sağlık, devlet için 1’inci ya da 2’nci sıra da değil; ama mesele savaş oldu mu bütçede paranın yarısını ona ayırıyorlar. Devlet ve iktidarı değerlendirdiğinde, sağlık ve eğitim alanı senin için bu kadar anlamsızsa, ihtiyaç duymuyorsan, ihtiyacın savaşa, iktidara ve işgale varsa o halde sen bu durumda çaresiz kalacaksın” diye konuştu. 

‘TOPLUMU DÜŞÜNEN BİR İKTİDAR YOK’

İktidarın, “Herkes kendi OHAL'ini ilan etsin” açıklamalarının “Git kendi başının çaresine bak” anlamına geldiğini söyleyen Kava, “Kendini karantinaya al diyorlar. Neden? Elimizde imkanlar yok, sağlıkçılar ve doktorlar eksik, sağlık alanında malzemeler eksik. Bunu kimse soramıyor bile. Bunu sorduğunda da terörizm damgası yapıştırıyorlar. Ya da soruşturma açıp tutukluyorlar. Toplumun yararına fayda sağlayacak, toplumu düşünecek, geleceği için çalışmalar yapacak bir iktidar yok. ‘Ben nereyi işgal edebilirim, ne kadar savaş aleti elimde bulundururum’ zihniyetini taşıyan bir düşünce bu hastalığın önüne geçemez. Zaten bunun örneğini daha önce de iktidar vermişti. ‘Bir mermi ne kadar para ediyor haberiniz var mı?’ demişti. Böyle bir durumda dahi halkı hastalıkla yüz yüze bırakıyorlar” ifadesinde bulundu. 

‘DEVLET ALTERNATİF YARATAMADI’

HDP olarak ilk günden bu güne halkın sağlığı için çalışma yürüttüklerini dile getiren Kava, dışarı çıkılmaması yönünde ve temizliğe dikkat edilmesi yönünde çağırılar yaptıklarını belirtti. Hiçbir şeyin insan sağlığı kadar önemli olmadığını vurgulayan Kava, “Devlet insanlara dışarı çıkma diyor; ama dışarı çıkan kişi de ‘Ben mecburum evime ekmek götürmem gerek’ diyor. Fakat iktidar bir alternatif geliştirmeden insanları eve mahkum etmeye çalışıyor. Sen insanları bu durumda eve mahkum edemezsin. Çünkü insanlara bir ay idare edecek imkanları vermedin. Devlet, halkına ‘Evden çıkma ben bir aylık ihtiyaçlarını karşılayacağım’ da demiyor. Yani imkan sağlamadan insanların kendilerini karantinaya almalarını söylüyor. Peki insanlar bir ay boyunca evinde ne yiyecekler? Elektrik parasını nasıl verecek? Geçen gün kendim şahit oldum. Bizim mahallede bir aile elektrik faturasını ödemediği için elektriğini kestiler. Yani bir taraftan elektrik kesecekler bir taraftan su faturası gönderecekler halka. İktidarın bir aylık imkanlarını karşılayamayacağını bildiği için insanlar da ‘Ya kendi evimde aç kalarak ölürüm ya da çocuklarıma çalışırım hastalık kaparsa da şansıma diyor’ artık. Devletinde gözle görülecek somut bir adım attığını görmedik” ifadesini kullandı.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum