HDP: Türkiye’de “hukukun üstünlüğü” boş bir söz

HDP: Türkiye’de “hukukun üstünlüğü” boş bir söz

HDP Eş Genel Başkanları, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin değerlendiren HDP’de Eş Genel Başkanları tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türkiye’de “hukukun üstünlüğü” boş bir söz, “yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı” ise acı bir ironi haline gelmiştir. Örneklerini saymakla bitiremeyeceğiz uygulamalar, bu konularda sürekli kabaran kara bir liste oluşturmaktadır.” denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Uzun süredir ciddi beklentiler yaratılarak kamuoyunun gündeminde tutulan Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandı. “Adalet sisteminde reform ihtiyacı”ndan hareketle hazırlandığı belirtilen bu belge, çeşitli taahhüt ve temennilerden oluşmaktadır.

“Adalet sisteminde reform” gibi iddialı bir hedefe ulaşmanın başlıca şartı, mevcut adaletsizliklerin telafisi ve tamiridir. Yıkıntılar üzerinde sağlam bir yapı oluşturulamaz. Olağanüstü Hal döneminin uygulamaları, adaletin çökmesinde ve adalet duygusunun solmasında belirleyici bir rol oynamıştır. Hayatın bütün alanlarını etkileyen haksız ve adaletsiz müdahalelerin sonuçlarını onarmayı hedeflemeyen bir “reform planı”nın inandırıcı olması beklenemez.

Bu planın hazırlanması konusunda esas yetki, görev ve sorumluluğun parlamentoya ait olduğunu vurgulamak isteriz. Etkili ve kapsamlı bir İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanması için, Meclis’te partilerin katılımıyla geniş mutabakatı ve hızlı sonuç almayı hedefleyen bir çalışma grubunun oluşturulması, yöntem konusunda öncelikli talebimizdir.

Bu bağlamda her türlü katkıyı sunacağımızı ve üzerimize düşen sorumluluğun gereğine uygun hareket edeceğimizi belirtmek isteriz.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.